Обществена трапезария

Привет !

Обществена трапезария се нарича новата социална услуга, стартираща на 01.12.2009 г. или 15.12.2009г.  в редица общини в България. Желаещите трябва да са на месечно подпомагане, по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане –  да са с доказани липса на доходи и близки, които да се грижат за тях, да са самостоятелно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии (пеннсии за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност ) или скитащи и бездомни.

Необходими документи, които трябва да се приложат към молбата са заявление – декларация по Образец – Приложение №4 , служебна бележка от Дирекция „Социално подпомагане“, удостоверяваща подпомагането,  ако лицето получава пенсия за инвалидност – копие от ТЕЛК/НЕЛК.

Лицата, ползващи услугата ще се хранят в точно определени трапезарии, отговарящи на изискванията. Желаещите могат лично да отнасят своята дневна порция вкъщи, а тези които нямат физическата възможност ще я получават в домовете си от персонала на трапезарията. Порцията се състои от супа, основно ястие и хляб. Някои трапезарии предлагат и десерт.

Социалната услуга е реалност, благодарение на разработването и защитата на проекти на отделните общини и е в срок на изпълнение от 01.12.2009 г.  до 31.03.2010 г.

Като цяло проектът „Обществена трапезария“ е финансиран от Министерство на труда и социалната политика.

Силвана

Advertisements
Публикувано в Социално. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: