Леля Вера от Дома за временно настаняване на бездомни хора – кв. „Красна поляна“, София

Леля Вера е на 63 години. Преди да се пенсионира работи като икономист. Сега взима 229 лева пенсия и живее в Дома за временно настаняване на бездомни хора в столичния квартал „Красна поляна”. Пази „своята история” в тайна, а на въпросите как е попаднала тук отгаваря така:

По стечение на обстоятелствата съм дошла и аз тук като други. Не ми беше комфортно в началото, защото човек да загуби нещо, което е градил цял живот, хич не е приятно.

Нейната стая в дома е пребоядисана, с нови легла и един стар гардероб. На малката масичка до вратата има няколко пластмасови панерки с бонбони, един натурален сок, вода, лекарства, вафли и два лева. Леля Вера носи червен халат и не желае да казва фамилията си. Не иска да бъда снимана. Притеснява се.

Защото се виждам много жалка, когато се разчуе и разберат много от близките ми, колежки, колеги докъде съм стигнала, затова. Общуваме. Помагаме си, но крия че съм тука. Казвам, че съм при… Изобщо и не знаят.

Не може да се върне обратно в жилището си. Няма деца, нито семейство. Обмисля да подаде молба да й отпуснат общинско жилище. Месец декември е. Зимата наближава. Леля Вера е в дома от един месец, а правилникът позволява престой до три месеца. След този срок настанените тук напускат. Някои отиват при приятели. Преди години и Леля Вера е търсила помощ от приятели.

Отидох там, при едни наши, обаче имаше една възрастна жена, която се изплаши, че може да остана при тях, в жилището. То е тяхно, не мое. И нея да пратят в Пловдив. Стана ми неудобно, жално ми стана за нея. Няколко пъти я видях да плаче. И… така. Върнах се пак тука.

Друга възможност е да отиде в старчески дом. В момента подготвя документите. В дома, в който сега живее, помага на персонала да сложат коледната украса. Заедно с още няколко настанени поддържат градинката в двора. Понякога донасят продукти и готвят в кухнята. На месец таксата за престой е 30% от пенсията й.

Колкото сме имали спестени парички, специално аз, мъжът ми по-нямаше, аз имах 7 милиона. След като се деноминираха, станаха 6-7 хиляди. Колко са, нищо не са. И ги пуснах вкъщи за парно, за едно, за друго, това е. Изнемогваме, господине, изнемогваме. Дано за Вас стане по-добро.

Госпожа Рунева, директор на Дома за временно настаняване на бездомни хора, споделя, че домът е открит с решение на Столичния общински съвет през юни 1998 година. За 12 години оттук са преминали 3600 души. Води се на делегиран бюджет от държавата, който е недостатъчен, и затова се дофинансира от Столична община. Домът е с капацитет 120 легла и е на свободен режим. Поради липсата на медицински персонал, домът приема физически и психически здрави хора. За срок от три месеца. Болните хора се пренасочват към Центъра за социална рехабилитация и интеграция на инвалиди. Всеки вторник служител от СОС „Детски селища” ― България се среща с родители и деца тук, като целта на това училище за родители е да се продатврати изоставянето на децата.

И затова точно е създаден този център. Да може такъв човек, който изпада в такава критична ситуация, да остане тук. Три месеца, но това е глътка въздух. Да му се каже къде да отиде, какво да направи, къде да се картотекира, за придобиване на общинско жилище. Та дори и това, как да си намери личен лекар, защото голяма част от тях нямат личен лекар и не знаят какво да направят. Голяма част от тях са болни и не знаят как да си извадят ТЕЛК-ово решение за ограничена работоспособност и оттам да получат социална пенсия. Всичко това ние се опитваме да го правим, казва госпожа Рунева.

Месец декември е. Още само два.

Декември, 2009 година

Advertisements
Публикувано в Социално. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: