Евгения, Дани, Ивета, Милена, Веско и Александър :-) Фондация „Огънят на Орфей“ – Пловдив, България

Евгения Тагарева,
поетеса, музикален педагог, от 2007 г. основател и директор на Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей”.
От ранна детска възраст се занимава с музика и поезия.
Завършила е Академията за музикално и танцово изкуство (Пловдив) със специалност преподавател по пиано, музика и естетика.Работи като преподавател по пиано и културология.

Пише поезия, има издадени на български език две стихосбирки (“Къща в небето”1993г. и “Право на завръщане”1995г.).Голяма част от третата й поетична книга (“Музика от храма”) е публикувана през 1999г. в литературното списание “Страница” .
Превела е от сръбски език стихосбирката на косовския поет Милойе Дончич “Зобница” (издателство “Златю Бояджиев”1999г.).
Нейни стихове са публикувани на немски език в списание ”Орт дер Ауген” през 2003г.
Член е на дружеството на пловдивските писатели и е основател на младежката Творческа литературна школа “Делфина” – гр. Пловдив.
Организира и участва в авторски рецитали със собствена поезия и музика. Инициатор е на Националния литературен конкурс „Огънят на Орфей”.

Даниела Драганова,
художник, студент в Националната художествена академия ― София
През 2008 година завършва средно образование в Средно художествено училище „Цанко Лавренов” ― Пловдив.

През годините участва в над 31 национални конкурси и изложби. През 2005 и 2006 г. участва в Международната изложба „Всичко е зелено, всичко е синьо” и Международното бианале графика, гр. Торун, Полша. През следващата година се включва в Международния конкурс за графика в Италия. Наградена е с Грамота за високи творчески постижения от Министъра на културата на РБългария (2006 г.) и с Диплом за участие в XV Международно бианале ― графика, Полша.
Първата й самостоятелна изложба е през 2007 година. Следват две самостоятелни изяви през следващата година и още две през 2009 година.

Александър Марков,
студент по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”
Завършва средно образование през 2009 година в СОУ „Св. св. Кирил и Методий” ― Радомир. Участвал е в литературни конкурси. В момента чете предимно лекции, тъй като за художествена литература не му остава време, но лекциите – ако оцветиш всеки един ред с различен цвят, – сащо могат да станат ХУДОЖЕСТВЕНА литература 🙂

Член на организационния екип на Фондация „Огънят на Орфей” ― Пловдив, която е инициатор на Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей” и Празнични дни на изкуствата „Пролет в Стария град”.

Ивета Дулова,

рoдена е на 11.06.1993 година в град София. От 5-ти клас учи в Образцова математическа гимназия „Академик Кирил Попов”, гр.Пловдив, където продължава образованието си до днес в профил с усилено изучаване на математика и английски език. Взимала е участие в редица състезания в областта на математиката, физиката и астрономията.От първи клас свири на блок-флейта и е била изпълнител в концерти в Пловдивска област. През свободното си време пише стихове и разкази, участвала е в Лятна академия „Огънят на Орфей” 2009 г. с литература. Владее добре английски език и малко руски.
Скаут е от 2009 година и е била част от скаутски проект, наречен EU(un)limited, който разглежда проблемите на хората със зрителни и слухови увреждания и приобщаването им към обществото. За една седмица,прекарана в Алпите в Словения,скаути на различни възрасти от България,Холандия,Словения и Турция участваха в игри,чрез които може да се усети какво е да си с увреждане. Имаше и практически занятия като уроци по това, как да напътстваш слепи хора или да се ориентираш из Любляна с тапи в ушите. През следващите дни някои скаутски дейности като каране на кану, палене на огън, ходене на походи бяха пресъздадени, като част от участниците са с кърпи на очите, другите са им водачи и се установи, че дори и едно от сетивата ти да е блокирано, ти пак можеш да бъдеш пълноценен и да се наслаждаваш на дадената дейност.
Специални брошури с инструкции как да се направят тези занимания бяха написани на английски език. Скаутите поеха отговорността да се срещнат с деца от специализирани училища и да запознаят хората от тяхната държава с проблемите на тези хора.

Веселин Емил Ничев,

роден е на 20.08.1993 г. в гр. Пловдив. Детето е родено с увреждане ― Детска церебрална парализа (ДЦП). Рехабилитирано в ранна възраст, но с изоставане в моториката и в НПР. Има атонично-спастична форма на квадриплегия ― леко изразена, фина моторика на горни крайници ― относително запазена, леко изразено ментално изоставане. Говорна артикулация ― без нарушения. Има двустранен конвергентен страбизъм (кривогледство), но със запазено зрение, коригирано с очила.
Въпреки проблемите си Веселин е социалноадаптиран, комуникативен, дисциплиниран и с желание да работи, доколкото му позволяват възможностите.От много малък се интересува от музика във всичките й форми, но особено от опера и класическо пеене. От месец януари 2007 г.се занимава системно и се обучава музикално от г-жа Евгения Тагарева, която беше първата преподавателка, повярвала в неговите възможности и постигнала голям успех в музикалното му образование. За 1,5 година беше подготвен от нея да издържи приемен изпит на общо основание с отличен успех в Музикалното училище (НУМТИ „Добрин Петков”) ― гр. Пловдив, със специалност „класическо пеене”. Успоредно със заниманията по солфеж Веселин е взимал уроци и по класическо пеене при г-н Иван Кабамитов, който успешно колаборира с г-жа Тагарева от години.

Милена Милушева

Казвам се Милена Милушева и съм родена на 11 октомври 1984 г. След като завърших езикова гимназия, прекарах 2 години в красивия град Пасау, Германия. Върнах се в България през 2005 г., за да продължа образованието си в специалността „Философия” в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Интересувам се от логика, теория на познанието, философия на съзнанието и социология. Когато прочетох книжката на Хелън Келър „Историята на моя живот“ от философски интерес, се натъкнах на един много важен отговор, който всъщност е толкова прост и банален, че всеки го знае:

дори да ти липсва сетиво за нещо от света, можеш да преобразуваш информацията за него, за да получиш достъп до него.

И всъщност на нас всички ни липсват идеалните сетива и затова са ни нужни уреди като очила, телескопи и микроскопи, с които да правим света по-достъпен за нас.

Идеята на проекта „Ние за нас в Европа“ ми харесва, защото идва да покаже, че не сме толкова различни, колкото си мислим, и че ― имайки това наум и кооперирайки се ― можем да открием и постигнем много.

5 Коментари to “Евгения, Дани, Ивета, Милена, Веско и Александър :-) Фондация „Огънят на Орфей“ – Пловдив, България”

 1. sashokat Says:

  Здравей,

  Ами значи НПР означава „нервно-психично развитие“. Не зная точно как се дефинира медицински. Момчето обаче има страхотен талант!

  Поздрави!

  • Yani Says:

   Здрасти Сашо,

   много благодаря! Не се и съмнявам, че Веско има талант! Мнг се радвам и чакам с нетърпение да разбера колко е талантлив:))
   Хубаво е да знаем, за да можем ако някой се интересува по-подробно – да имаме представа, т.е. да имаме точен превод на немски.

   До скоро :))
   И поздрави от вече пролетна Германия

 2. Yani Says:

  Здравейте и от мен,

  Много се радвам да науча повече за участниците. :))
  Имам един въпрос относно инфорамцията за Веселин Ничев. Цитирам:
  „роден е на 20.08.1993 г. в гр. Пловдив. Детето е родено с увреждане ― Детска церебрална парализа (ДЦП). Рехабилитирано в ранна възраст, но с изоставане в моториката и в НПР.“
  Какво означава съкращението „НПР“? Много ще се радвам да ми отговорите, защото работим по точния превод на немски за неговото състояние.
  Благодаря сърдечно!

  Нямам търпение да се запознаем, защото сте чудестни хора всички!

  Поздрави от Яница :))

 3. Anni Says:

  Много благодаря, Сашо! Много се радвам да се запознаем, макар и задочно! До скоро и успех!
  С поздрав,
  Ани


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: