Защо участвам в проекта „Ние за нас в Европа“

Здравейте,

Тук ще отговоря на някои от въпросите, които наскоро Ани изпрати към българската група. В тази публикация отговарям от свое име, като Ивета, Боги, Дани, Веско и Евгения също ще отговорят от свое име.

Относно срещата през септември моите очаквания са да срещна и опозная хора, които също се интересуват от темите за активно участие, включване на хора в неравностойно положение в социалния и обществен живот, както и хора, които се интересуват от темата за Европейско гражданско общество. Надявам се дотогова – до септември – да съм успял да изясня за себе си по-добре тези въпроси, тъй като смятам, че на този етап те са ми малко далечни. Още по-интересн тези идеи да намерят израз в конкретни действия, в моята ежедневна практика. Надявам се срещата в Мюнстер и мероприятията, планирани в програмата, да ми помогнат в това отношение.

Кое би било най-интересно за мен, имайки предвид плануваните мероприятия? Искам да науча повече за опита и работата на партньорите по проекта, искам да участвам в ролевите игри и в семинарите. Идеята да се поставя в ролята на някого другиго ми харесва. Още повече, че по този начин бих могъл да усетя това, което той усеща, неговите ежедневни затруднения.

Не мога да кажа какво от дейността на партньорите би ми било най-интересно да видя като представяне, тъй като те най-добре знаят как да се представят. Но ще дам един пример как най-лесно бих могъл да разбера за резултатите от тяхната работа: като се запозная с хората, на които тези организации са помогнали. Като тези хора ми обяснят как участието им в програмите или в проектите на една организация е променило живота им към по-добро. Искам да чуя и самите организации защо са решили да работят в тази посока: помощ за хора в неравностойно положение. Искам да чуя дали и при тях – както повечето пъти в България – помощта за хора в неравностойно положение се смята като едноактно подхвърляне/подаряване на дрехи, храна, играчки и прочие, или е нещо повече от това: например по-дълготрайна ангажираност към тези хора.

Ани, имам една идея: моля те да напишеш, да дадеш разяснение какво е базисното разбиране за следните понятия: инклузия, активно участи, европейско гражданско общество, социален ангажимент. За мен е важно на този етап да конкретизираме тези неща, защото това са много общи понятия, които могат да се изразят в много различни действия. Напиши ти какво разбираш под тези думи и аз ще напиша. Да напишат всички. Като за начало да видим кой какво мисли, а след това да вървим към единомислие.

Защото, ако не го направим, ще изникнат въпроси от типа на: е ли Европейското гражданско общество сбор от националните и локални граждански общества? Или не е – особено като имам предвид, че ЕС е наднационална организация. И т.н.

Мотор на гражданското общество разрешаването на социални проблеми ли е? Социалните проблеми, дори и тези, свързани с хората в неравностойно положение, са стотици и тяхното разрешаване е сложно без взаимодействието на структури, хора и модели за работа. И т.н.

Относно представянето на дейността на Фондацията – няма значение дали ще бъде представена под формата на презентация, или под форма на филмов материал. Най-добре би било да е под формата на презентация, като някои слайдове можем да запълним с отряъци от различни концерти и инициативи. Искаме да наблегнем върху следното: че талантът трябва да бъде подкрепян и че ние го правим. Искам представянето на дейността на фондацията да съвпадне с основните теми в проекта „Ние за нас в Европа“. Достатъчен в тази насока е фактът, че ние работим и с деца, лишени от родителска грижа. Че за талантите се организират различни мероприятия, където те се обучават и изявяват. Представянето на фондацията предстои да се доуточнява с оглед на това то да се хармонизира с основните цели на проекта „Ние за нас в Европа“.

Искам да науча какво означава „социален ангажимент“ и „активно участие“, да разбера как в Германия хора, организации, структури разбират тези понятия и какви конкретни стъпки предприемат в тази посока. Какво правят? За да мога да приложа този опит и тук, в България, след края на проекта. Съответно запознанството с такива организации и с тяхната дейност е подходящо за целта, според мен.

Участвам в проекта „Ние за нас в Европа“, защото вярвам, че хората са равни и че те могат да си сътрудничат в името на едно по-добро бъдеще за всички. Освен това – покрай стажа си в някои медии в България и покрай обучението си във ФЖМК към СУ – успях да се срещна и запозная с историите на много хора. Все различни истории, уникални. Всеки студент по журналистика – още в първите дни в университета – научава следните основни неща за тази дейност, чието начало датира именно от Германия в далечната 1604 г. с появата на първия вестник. Това са основните постулати на журналистикат, които – вярвам – биха могли да бъдат основни постулати за всички нас: плурализъм, равнопоставеност, разделяне на факти от коментари, журналистика в защита на интересите на обществото пред властта.

Ще се радвам на обратна връзка. Съвсем скоро ще публикувам още една история за една жена, която успя да пребори бездействието на здравните структури в България и да отвоюва правото си да бъде лекувана.

Advertisements
Публикувано в Ние за нас.... Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: