2-годишният Николай – пребит и с травми в „Пирогов“

Здравейте на всички,

Тук ще опиша една история. Историята е на 2-годишния Николай Иванов от с. Литаково, община Ботевград. На 17 април Николай е приет в „Пирогов“ с кръвонасядания по цялото тяло, травма на далака, синини и следи от побой по гърба, главата и корема. Детето е в стрес. Плаче и се свива в майка си, всеки път щом лекарите се опитат да го разговорят.

Историята започва два месеца по-рано, когато Иванка Михайлова – майката на Николай – се запознава и заживява на семейни начала с Янко Илиев. На 26 февруари Янко Илиев излиза от затвора.

След като Иванка и Янко заживяват заедно – по думите на майката – мъжът започва да пие. 6 седмици малтретира детето с дърва за огрев и маша за печка. Къпе го със студена вода на двора. 

По думите на Надежда Станчева, директор на дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село, София, на въпроса й защо Иванка е стояла толкова време безучастно, гледайки какво се случва с детето й, майката отговорила, че приятелят й я заплашвал с убийство.

През това време в кърмаческото отделение на „Пирогов“ за здравето на Николай се грижи д-р Николай Патоков. Ето какво казва Надежда Станчева за състоянието на детето, дни след като то беше прието в болницата: „Състоянието е стабилно за момента. Разговаряхме с шефа на детската клиника, д-р Патоков. Стабилизирано е състоянието. Детето беше прието с хематоми по цялото тяло. То и досега си ги има. Все едно е бито с камшик, с маша. По думите на майката е гасена цигара по тялото му. Има си ги хематомите, но не е животозастрашаващо състоянието. Има травма на далака, която се следи. Засега не се касае за някаква интервенция или операция. Просто състоянието се следи и до 10 дни то ще бъде задържано в „Пирогов“.

Иначе биологичния баща на Николай е с умствено изоставане. Неговата майка е с шизофрения. Бабата и дядото на Николай от страна на майката са пенсионери.  Чичото на детето се грижи за болната си майка, а Иванка Михайлова се издържа със 150 лева на месец: помощ за безработни и детски добавки. 

След като бъде изписан от болница, възможните варианти пред Николай са следните: „Има възможност да помислим за едно приемно семейство. Ако имаме налице такова приемно семейство, временно това детенце ще го дадем там, докато доизградим родителския капацитет на майката. И след това да го върнем в семейната среда, защото по-добро огнище за дете от майчиното няма“, каза Надежда Станчева.

След като бъде изписан от болница, случаят с Николай автоматично се прехвърля към дирекция „Социално подпомагане“ – Ботевград и влизащия в нейната структура „Отдел за закрила на детето“. Сега случаят се следи от дирекция „Социално подпомагане“ – Красно село, София,тъй като „Пирогов“ се намира на територията на „Красно село“. Г-жа Ваня Монова, специалист „Връзки с обществеността“ на Агенцията за закрила на детето, любезно сподели, че подобни случаи не се поемат от ведомството и че те се прехвърлят към Дирекция „Социално подпомагане“. Г-жа Монова – също така любезно – заяви, че – ако все пак настояваме да чуем председателя на Агенцията г-жа Надя Шабани – тя ще ни уреди такава среща, тъй като г-жа Шабани има отношение по проблема.

Г-жа Станчева сподели, че първоначално дейността на социалните работници ще се концентрира върху установяването на здравословното и психично състояние на майката на Николай. Оценката на работниците за родителския й капацитет е „лош“. В тази посока ще се работи допълнително с нея и ако тя успее да покрие критериите, Николай ще й бъде върнат обратно.

Дотогава той ще отиде или в приемно семейство, или в социален дом. При всички случаи социални психолози ще работят с детето, за да му помогна да преодолее психичната травма от преживяното.

„Има си центрове за обществена подкрепа, където се работи с психолози. Също така майката ще бъде включена в курсове, да посещава тези центрове и там да се доусъвършенстват нейните умения, начини на отношение към децата и доразвиването на самите деца“, заяви г-жа Станчева.

На въпрос, преди Николай да бъде приет в болница с тежки травми, подавано ли е сигнал в някоя от социалните служби за тормоз над детото и майката, г-жа Станчева отговори така: „Колегите от Ботевград казаха, че докато детето не е постъпило в болница, с това семейство не е работено. Нямало е никакви сигнали за тях“.

В допълнение Надежда Станчева каза още, че социалните служби няма как да се намесят, без до тях да е подаден сигнал.

Превенция?

Advertisements
Публикувано в Социално. Leave a Comment »

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: