Лечение чрез изкуство

Здравейте, приятели,

идеята за лечение чрез изкуство вълнува всички нас, създателите на Фондация „Огънят на Орфей“. Изкуството и най-вече музиката, въздействат директно върху човешката душа, настройват човешката психика, създават нагласа към по-фини дейности. Прилагам въздействие с музика през цялата си педагогическа дейност. По време на моята постмагистърска специализация имах възможност да вникна в основите на музикотерапията. Цели групи от хора могат да бъдат успокоявани и хармонизирани, насочвани в едно русло на преживяване и познание чрез определени музикални творби.

Разбира се, изключително важна е личността на музиканта, който изпълнява музиката. Изпълнена наживо, в момента музиката е много по-въздействаща, отколкото на запис. Акустичните звуци, красивата мелодия въздействат физически и емоционално за хармониране дейността на двете мозъчни полукълба.

Ето защо е добре да се включи музиката като начална фаза на нашите игри в Мюнстер. Така ще се получи по-лесно обединяване на хората, които участват – емоционално, ментално, психическо.

Тъй като се занимавам с композиране на мелодии с терапевтични качества, мога да предложа 5 минути в началото на всеки уоркшоп да се зареждаме позитивно с музика. Изпробвала съм въздействието на определени звукови образи и съм сигурна, че то е очистващо и освобождаващо.

Нещо повече: уверена съм, че в бъдеще изкуствотерапията ще заеме място като основен метод за лечение на хората, живеещи в един динамичен и напрегнат свят.

За мен е огромна радост, че в резултат на заниманията с музика, имаме прогрес при деца като Веско, родени с проблем, но имащи прекрасни качества, които могат да се развият благодарение на изкуството.

Advertisements

9 Коментари to “Лечение чрез изкуство”

  1. Доклад на българската група по задачите: „Както българската, така и немската група да изразят мненията си за това кои акценти би трябвало д Says:

    […] със спортен клу…Доклад на българскат… on Лечение чрез изкуствоsashokat on Защитен: Предложение за прессъ…Доклад на […]

  2. Доклад на българската група по задачите: „Както българската, така и немската група да изразят мненията си за това кои акценти би трябвало д Says:

    […] На 1 май Евгения Тагарева, треньор на участниците в проекта, публикува статия, в която споделя желанието си да разнообрази програмата на срещата, като тя и Веселин Ничев, участник в проекта, изпълнят различни музикални произведения. Статията е достъпна на: https://europajugendbg.wordpress.com/2010/05/01/lechenie_chrez_izkustv/ […]

  3. daniart33 Says:

    Здравейте, вчера ми дойде идея когато рисуваме всеки да си избере 2-3 цвята, с които да рисува. Ще е интересно да анализираме кой какви цветове е избрал, какво символизират. Много често мислейки си какво ще изобразим подсъзнателно избираме даден цвят, той може да има различни тълкувания. Мисля че ще е интересно! Поздрави!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: