Първото изследване на общественото мнение на участниците в проекта „Ние за нас в Европа“

Здравейте на всички!

В последния ни разговор с Ани се роди една идея, която сега ще изложа. Надявам се да намери одобрение сред вас, защото е интересна и, ако успеем да я реализираме, резултатите ще бъдат много полезни както за целите на проекта „Ние за нас в Европа“, така и за евентуалната реализация на други подобни проекти.

Идеята е следната: да изготвим въпросник. Въпросниците по принцип се изготвят от социологическите агенции и са по-известни като „анкетни карти“. Въпросниците стоят в основата на повечето видове емпирични социологически изследвания. Идеята ни е да изготвим въпросник по темите инклузия, активно участие, активно европейско гражданско общество, обществено самосъзнание, както и по въпросите на хората в неравностойно положение и хората с увреждания.

Имайки предвид темите и целите на проекта, предлагам участниците от бг страна, както нашите германски приятели да дадем идеи какви въпроси да включва въпросникът. След като постигнем общо решение по въпросите – трябва да постигнем и решение по подребата. Анкетната карта ще бъда анонимна, като ще включим въпроси за социално-демографските характеристики на респондентите, защото те са от значение.

Когато въпросниците са готови, участниците българска страна, както и немските ни приятели, ще проведем едно наше изследване, разпространявайки въпросниците сред студенти, учители, професори и преподаватели, политици, общественици и хора в неравнойстойно положение, както и хора с увреждания. Идеята е да получим попълнени анкетни карти от около 100-ина души, защото тогава можем да счетем нашата извадка за достоверна, а и защото ще имаме по-голямо разнообразие от мнения, предполагам.

Това е нашата идея. Предлагам я на вашето внимание и, както Ани предложи в предишната си публикация, очаквам вашия отговор в рамките на 48 часа с ваши предложения. След това, ако постигнем съгласие, предлагам да започнем с изготвянето на въпросите.

Поздрави!

Александър

П.С. Само нека да добавя, че участниците от Германия са готови да проведат такова изследване, както и интервюта по темите, в Испания и Полша, което е страхотно, защото ще получим резултати от поне четири държави. Целта на това изследване ще бъде да покаже доколко обществеността в отделните страни са информирани по въпросите за инклузия, активно участие, активно гражданско общество.

Advertisements

10 Коментари to “Първото изследване на общественото мнение на участниците в проекта „Ние за нас в Европа“”


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: