Официална среща на тема „Инклузия“ – Мюнстер – 08.05.2010

Здравейтe,

Имах възможността на 08.05.2010 да присъствам на официална среща на тема „Инклузия“ в Мюнстер – 2010 г с мотото („All Inclusive“). И така желая да ви споделя моите хубави впечатления.

Рано сутринта в 8:30 часа се проведе регистрацията за събитието. Регистриралите се получиха торбички с програмата за деня. На някои от торбичките бе написана една мисъл, която ме докосна дълбоко: „Животът може истински да се живее, ако човек го обича и за да обичаш живота, е нужно истински да го живееш.“

Срещата започна един час по-късно. На едно голямо платно бе написано: „Бъди тук. Бъди човек. Бъди добре дошъл.“

С  помощта на експерти бе обяснено какво е „инклузия“. Сред тези бяха политици, пълномощници по въпросите, свързани с хората с увреждания в град Мюнстер, медицински педагози и много други. Всички те подчертаха, че Инклузия означава: формирането на общество от много различни хора от самото начало. Дорис Рютер, отговаряща за подобряването на ситуацията на хора в неравностойно положение, съобразно равностойния им начин на живот в обществото на град Мюнстер, заяви, че думата „инклузия“ произлиза от латинския език и има две значения: включване и принадлежа.

Също така бе пояснено, че, когато се говори за инклузия, се има предвид да се даде възможността на хора с по-големи нужди да избират самостоятелно как да разполагат с времето си.

В областта на спорта и културата например би трябвало да бъде възможно хората с увреждания да изразят свободно своите проблеми, нужди и идеи. Също така бе подчертано, че хората с увреждания трябва да имат възможността на работното място да изразяват мнението и идеите си, а не само послушно да слушат.

Дискусията се въртеше около следните въпроси:

 • Какво да направя, за да помогна хората с увреждания да преодолеят изолацията?
 • Какво трябва да направим всички заедно, за да може да се възцари инклузия в обществото ни?

Отговорите на тези въпроси бяха:

 • Ние трябва да научим, че всеки човек такъв, какъвто е, е прекрасен!
 • Да приемем другия такъв, какъвто е и да споделяме времето си с него: на кафе, на църква, в заведние, в организация и т.н.
 • Трябва да намерим път, по който да може да се осъществява контак между хора в равностойно и в неравностойно положение – непринудено, спонтанно, истински!
 • Засилване на правата на хората с увреждания, предприемане на законови промени, както и издаването на нови закони в съответствие с Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.
 • Да се изисква безпроблемен достъп до образователните заведения.
 • Всеки трябва да може да има право на личен асистент според собствените си нужди.
 • Да се засили доброто съседство – това може да бъде от полза за всеки!

Освен това хората с увреждания трябва практически да са преки участници в реализирането на идеите на „инклузия“, като например помагат в рамките на дейността на Комисията за подпомагане на инклузията  на хора с увреждания в град Мюнстер / Вестфалия. Нужно е да се  насърчава  развитието на „безпрепятствено движение по улиците и пътищата съобразно всички хора“, да се публикува информация на тема инклузия на лесно разбираем език.

Само тогава може да се промени обществото, както и в начина си на мислене, така и в действията си. По този начин самостоятелният начин на живот на хора с увреждания ще стане нещо абсолютно естествено! Целта е да можем всички ние с помощта на нови изживявания да се учим един от друг и сами да решаваме как искаме да жевеем живота си!

Не малко е било постигнато до сега в Мюнстер:

– изготвяне на формуляри за град Mюнстер на лесно разбираем език
– повече автобуси с рампи, пригодени за хора в инвалидна количка
– по-дълготрайна сфетофарната светлина
и т.н.

Освен това вече хората с увреждания се вземат на сериозно в различните институции. Различните  институции работят съвместно. Въпреки това идеята за инклиузия остава загадка за много хора, споделиха политици. Има и много хора, които никога не са чували за „инклузия“! Често пъти политиците не знаят къде хората с увреждания срещат ежедневно трудности.

По време на уъркшоповете в рамките на тази среща бяха подчертани практическите проблеми при реализирането на идеята за Инклузия.

За всички нас в рамките на проекта „Ние за нас в Европа“ остава въпросът:
Какво можем да направим, за да се популяризира идеята за „инклиузия“?

Ето някои предложения как можем да сторим това:

 • Проучвания чрез запитвания на темата „Инклузиа“ с цел да се разкрие приемането на този въпрос в нашата социална среда (Моля вижте публикацията на Сашо>>>) Тимът в Германия също работи по тази тема и вече имаме почти готов въпросник. Той още не е преведен, но може би Милена би могла да помогне с превода: въпросник на немски>>> Приоритетни теми в този въпросник са: инклузия (подобряване на положението на хора с увреждания), социален ангажимент (партиципация / активно участие и Европа (европейско гражданско общество).
 • Интервюта с експерти, за да разберем как социалната ни среда може да се подобри в посока „инклузия“. Яница може да даде повече информация по тази тема. Тя и Силвия подготвят въпроси според това към кои експерти ще се обърнат. Моето предложение към вас е да потърсите такива и в България и да направите интервюта с тях, за да имаме база за сравнение.
 • Също така интервюта с хора с увреждания дали усещат и оценяват развитието на идеята за „инклузия“ в обществото. Какво ще кажете да направите интервю с Евгения Тагарева за това как организацията помага на младежи в неравностойно положение да развият талантите си. Също така ще бъде много интересно да направите интервюта с майката на Веско и с Борислав, както и с Емилия Йосифова (основателката на фондацията „Подкрепа за реализация“). Какво ще кажете? Разчитам на вашата креативност и всички ще се радваме на плодовете ѝ! 🙂

С най-добри пожелания,
Ани

Advertisements

10 Коментари to “Официална среща на тема „Инклузия“ – Мюнстер – 08.05.2010”


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: