Лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей“

Здравейте на всички,

В тази публикация пускам малко информация за Лятна академия „Огънят на Орфей“, като проект, който се доближава по идея, цел и начин на реализиране до проекта „Ние за нас в Европа“.

Лятната академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей“ се провежда ежегодно последните две седмици на август в с. Широка лъка и Смолян. Тази година Академията ще бъде от 12 до 28 август. Организира се от фондация „Огънят на Орфей“, чиято основна цел е да открива и подпомага млади таланти.

Академията е организиран в майсторски класове по музика (цигулка, виолончело, пиано, оперно пеене, джаз и импровизация, универсално пеене, тромпет, китара), литература, изобразително изкуство (живопис и дърворезба) и фолклорни изкуства (джура и каба гайда, тамбура, кавал, народно пеене, народни танци, гъдулка).

Участниците участват и в културни екскурзии, в общи музикално-поетични вечери, рецитали, изложби. Всяка вечер различните майсторски класове изнасят концерти.

Тази година гости на Академията ще бъдат Теодосий Спасов и Калуди Калудов, оперен певеч, тенор, директор на операта в Пловдив.

Написах, че проектът Лятна академия „Огънят на Орфей“ е сходен на проекта „Ние за нас в Европа“, защото и тук – чрез събирането на млади таланти, преподаватели, гости от България и други страни – хората се опознават един друг. Участници в миналогодишната Академия бях деца от пловдивските домове за деца, лишени от родителска грижа.

По този начин – обединени от общото си желание да творят и да научават нови знания, те изтлаждат различията помежду си. Което е и една от основните цели на проекта „Ние за нас в Европа“ – инклузия. И активно участие.

Повече информация за академията има на адрес: www.akademia-orfei.com

Дано представянето на Академията ни помогне да решим в какви точно форми ще облечем идеите, които стоят в основата на нашата младежка инициатива.

Поздрави!

Публикувано в Социално. 3 коментара »

3 коментара to “Лятна академия за изкуство и млади таланти „Огънят на Орфей“”

 1. tanyadanovska Says:

  Скъпи приятели…
  Днес четох статия как се променил животът на един старец, който живее на улицата и много ме заинтригува..
  Значи, старецът си седи на земята до една пейка и в един момент минава една богата жена, обсипана със златни гривни и кулиета, тя го поздравява, а той си мисли, че му се подиграва, както обикновено правят всички останали хора, които минават покрай него, а тя иска само да му помогне, моли го да стане от цимента и да отидат в заведението отсреща, но той сарказтично й отговаря, че не иска да отиде там… След малко идва един полицай… ЦИТИРАМ: „Какъв е проблемът, госпожо?“
  Тя отговаря: „Искам да помогна на господина да стане от цимента и да го заведа в ей онова заведение отсреща, но той отказва. Моля, помогнете ми, г-н полицай!“
  Полицаят ѝ помага и старецът става от цимента. Завеждат го в завединието отсреща. Жената поръчва за стареца топъл чай и нещо за хапване и започват да си говорят, но накрая се оказа, че те се познават; тя, когато е била студентка, той е бил собственик на това заведение, в което са в момента.
  Тя е трябвало да тръгва и му е дала нови дрехи, ново палто и освен това това му дала пари, телефонен номер, адреса си и ключ за дома си, за да може, той като свърши с яденето в заведението, да отиде в дома ѝ временно, докато си стъпи на краката и той: „Не знам как да ти се отблагодаря.“
  Тя му отговоря: „Ти на времето направи същото за мен, когато бях студентка, бях на квартира, не можех да си платя наема и ме изгониха на улицата…“
  Та въпросът ми е какво мислите вие за това?

  Написа текста: Таня Дановска

 2. Евгения Says:

  Няма възрастови ограничения за участие в Академията. През цялото време ще има майсторски класове по класическо пеене:
  – от 7 до 22 август – Калуди Калудов
  – от 14 до 27 август Иван Кабамитов
  – от 19 до 27 август Лилия Илиева
  Ако има въпроси, моля пишете ми.
  Благодаря

 3. Мария Кръстева Says:

  На каква възраст трябва да са участниците ?Датата на майсторските класове по класическо пеене не е ли от 7 .08.до 22.08.2010 г.?Благодаря Ви


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: