Посещение на социалния проект „Хоф Холц“ в Гелзенкирхен

Здравейте,

Програмата вече почти е готова. Както повечето от вас знаят, на 05.09. (неделя) ще пътуваме до града Гелзенкирхен, където ще посетим един от най-иновативните проекти, спадащи към проектите „социално предприемачество“ / „социален бизнес“. От Мюнстер до Гелзенкирхен ще пътуваме с влака около час. Проектът в Гелзенкирхен носи името „Хоф Холц“. Буквално преведено „хоф холц“ означава дървен двор /чифлик. От гарата на Гелзенкирхен до Хоф холц се стига за половин час с градския транспорт.

Идеята за проекта Хоф холц се ражда през последните 5-6 години. През 2005 година в Северна Вестфалия (Германия) започва целенасочена политика за създаване на условия за хора в неравностойно положение да водят самостоятелен / самоопределен начин на живот. Идеята е колкото се може повече хора с увреждания да напуснат добре познатите домове за лица с увреждания и с помощта на амбулантна грижа да се отворят възможности за водене на самостоятелен начин на живот в „града“. Целите, поставени през 2005 година, се свързват със закриването на места в домовете и дори намаляване на броя на функциониращите домове. Политиците в Германия тогава се сблъскват с един основен проблем, а именно, че много хора предимно с психични увреждания предпочитат да останат в домовете, тъй като дори и с амбулантна помощ трудно се приспособяват в шумните динамични населени места.

Господин Барт, пастор на евангелската църква в Гелзенкирхен, полага основни грижи за изграждането на комплекса, където хора с увреждания живеят и сами избират къде да работят. Според възможнстите и интересите си те могат да работят заедно с хора без увреждания: в работилницата, хлебарницата, ресторанта, бирарията, в зоогическата градина, в парка, в зеленчуковите градини… Всичко това наред с най-модерните терапии с животни привличат множество посетители на комплекса. Така хора с и без увреждания остават в непосредствен контакт. Всеки сам решава дали желае да живее и работи в Хоф холц; както и дали да посети комплекса. Освен това, проектът до голяма степен се издържа сам, тъй като приходите от ресторанта, хлебарницата и тн. се влагат за покриване на разходите по всички необходими грижи за хората с увреждания.

Повече за проекта Хоф холц можете да научите от неговата интернет страница:

http://www.hofholz.org/html/body_aktuell.html

На 05.09. специално за нас ще бъде организирано разглеждане на комплекса. Тогава ще можете да зададете въпросите си на компетентното лице, което ще ни придружи.

@ Милена, моля те, ще преведеш ли необходимите информации, в случай че някой още сега  желае да си изясни някои въпроси. Благодаря!

С поздрав:

Ани

Advertisements

5 Коментари to “Посещение на социалния проект „Хоф Холц“ в Гелзенкирхен”

 1. Доклад на българската група по задачите: „Както българската, така и немската група да изразят мненията си за това кои акценти би трябвало д Says:

  […] Информацията за семинарите с „Амбулантна служба” — Мюнстер и за посещението на комплекса „Хоф Холц” в Гелзенкирхен последва в две нови публикации от 20 юни и 4 юли. Те са достъпни на: https://europajugendbg.wordpress.com/2010/06/20/workshop-2/ и https://europajugendbg.wordpress.com/2010/07/04/soz-proekt/ […]

 2. Доклад на българската група по задачите: „Както българската, така и немската група да изразят мненията си за това кои акценти би трябвало д Says:

  […] Информацията за семинарите с „Амбулантна служба” — Мюнстер и за посещението на комплекса „Хоф Холц” в Гелзенкирхен последва в две нови публикации от 20 юни и 4 юли. Те са достъпни на: https://europajugendbg.wordpress.com/2010/06/20/workshop-2/ и https://europajugendbg.wordpress.com/2010/07/04/soz-proekt/ […]

 3. milleye Says:

  Здравейте
  ето още малко инфо за проекта:
  1. НОРМАЛНОСТ ЗА ВСИЧКИ:
  – за хората с увреждания – чрез съвместна работа с хора без увреждания, чрез срещи с гости и посетители, чрез обучение и квалифициране
  – за хората без увреждания – чрез съвместна работа с хора с увреждания, чрез срещи между стари и млади, чрез обучение и квалифициране
  – „Да създадем възможности, които да помагат многостранно, да имат траен успех и да създават приятелства.“
  2. Сред целите на Хоф Холц е идеята да
  превърнат срещите на хора с и без увреждания в нещо нормално и всекидневно,
  като за целта създадат среда за пълноценното им общуване.
  Хората с увреждания не трябва да се разглеждат като обект на социални грижи, а като пълноправни членове на обществото. Това ще рече хора с желания, потребности и предпочитания.
  И колкото по-самостоятелен се чувства човек, толкова по-активен участник е във всекидневния живот.
  3. В програмата като предстоящи събития стоят например: творческа академия за деца, строителство на хотел за насекоми, у-ще за грижа за животните и природата, сбирка за плетене и бъбрене, вечерна забава за стари хора, изложение на стари детски дрешки и мн. други. Хоф Холц разполага с лятна градина с животни и помещение за събирания през зимата.
  4. Сред нещата, които прави Хоф Холц са:
  – стимулиране на гражданския ангажимент в града
  – създаване на стопански работни места за хора с увреждания
  – премахване на дефицитите в квалифицирането
  – и др.
  5. Актуална информация от проекта
  – Акция 500х500 – заедно с още две фондации събират пари, които да подпомогнат проектите в Хоф: например разработването на комуникационен център – възможност за хора от всякакви възрасти да прекарват деня си; реновирането на старата пекарна, която е паметник на културата, както и зоологическа градина и др. проекти
  – Umweltdiplom в Гелзенкирхен – дава възможност на децата да вземат участие в различни мероприятия свързани с екологично образование и опазване на околната среда под формата на забавление

  Поздрави
  Милена

 4. milleye Says:

  Здравейте на всички,
  ще разгледам сайта и ще извадя най-важните и интересни неща за проекта. Ще кача информацията най-късно до петък.
  Благодаря за разбирането!
  Поздрави!
  Милена


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: