За филма

Здравейте,

Извинявайте за дългото отсъствие. В тази публикация искам да представя идеята си за нашия общ филм, който е важна част от проекта, тъй като след неговия край ще едно от „доказателствата“ за това, което сме правили през тези месеци и което ще направим през септември.

Смятам, че тъй като това ще бъде първият филм, в чиято направа ще участвам – не зная за вас, – той да представя работата ни в Мюнстер по време на срещата. Може би най-лесният вариант е да се навържат кадрите ден по ден, хронологично, като между тези кадри да навържем отрязъци интервюта с участниците – като портрети на самите тях с въпроси за тяхната мотивация да участват тук, какви идеи имат, какво конкретно правят и как ще продължат след проекта да прилагат наученото.

Иначе между отрязъците интервюта с участници, както казах, можем да навържем хронологично кадри от работата ни по дни.

Това е най-общата, груба схема. Разбира се, ще се радвам да ми помогнете с тази задача още сега – с предложения, защото никак не ми е лесно да оформя някаква концепция. Какво мислите за идеята? Харесва ли ви?

Ако сега постигнем съгласие по общата ни представа за филма, ще можем да почнем работа по изготвянето на сценарния план.

Иначе чисто технически има няколко варианта. Разбира се, най-добрият вариант е да наемем оператор с професионална тв камера, която си има и статив, и осветление, и като цяло не може да се мери с малките любителски камерки. Само че това би било трудно, може би. Професионалните оператори знаят какво да снимат, щом им кажеш какво искаш да направиш. В това отношение проф. оператор ти дава повече сигурност, че нешо в кадрите и т.н. няма да излезне както трябва.

В нашия факултет тази година имахме само един оператор. По предложение на нашия ръководител се свързахме със студенти от НАТФИЗ, които умат операторско майсторство. Ние търсехме оператори, а те – репортери. Някои колеги успяха да се кооперират със студентите от НАТФИЗ. Така хем те имаха готово интервю, заснето страхотно – просто няма спор в това, хем студентите по опер. майсторство си направиха курсовите работи с това интервю.

Това е един вариант – да се кооперираме с едно такова момче в Мюнстер, ако има желаещи и ако има университет с подобна специалност наоколо, че да направим връзка.

Другият вариант е – това, което до момента е говорено с Ани, Яница, Светлана и с другите участници от Германия – е да вземем малка любителска камера от България и сами да си заснемем всичко. Това също не е лош вариант, тъй като в крайна сметка тези, които ще гледат филма, ще познаят по нашите евентуални „грешки“ в снимането и т.н., че сме го правили сами – тоест това е продукт изцяло на нашия труд и ще бъде по-автентично. Още повече, че има вариант да правим и дълги кадри, субективна камера и пр. – например с тези похвати можем да избегнем грешките от неумението си да снимаме – субективната камера и дългият кадър са следното: вземам камерата и – вървейки, подскачайки, изобщо без значение какво правя – аз продължавам да снимам, няма срив в картината, няма монтаж – изобщо готино.

Малката камерка съшо има осветление, но не такова като на професионалната. Тоест – може да има проблем с яркостта на картината. Освен това не зная дали малките камерки работят с микрофон. Мисля че не. Това означава, че може да има проблеми и в звука, ще се чуват страничните шумове и прочие.

Не знам, очаквам вашите предложения, включително и по техническата част, за да започнем работа по сценария.

Извинявайте още веднъж за дългото отсъствие.

Сърдечни поздрави!

Advertisements

7 Коментари to “За филма”

 1. daniart33 Says:

  Здравейте, мислех си, че наистина ще е по-добре ние сами да направим филма и заснемането като част от съвместната ни работа, не е необходимо да имаме специални умения, така нещата ще изглеждат реални, без монтаж, напълно естествени. Представете си колко ще ни е приятно да гледаме филма, когато знаем че сами сме го направили. Мисля че така ще подейства и на всички хора, които го гледат. Това е моето предложение. Ако се намери професионален оператор ще си направим два филма. :):):):)

 2. Atanaska Medarova Says:

  Здравей Александър,
  намирам идеята ти, за това как да изглежда филма, много добра. И аз така си го представях. Мисля, че в процеса на работа ще ни дойдат и нови идеи. Аз тези дни ще говоря с познати тук, които се надявам да ни помогнат, като дойдат с професионална камера и изпратят човек, обучен да работи с нея. Също така се надявам да можем да ползваме и тяхното студио, за да изработим филма след това. Моето предложение е да вземете тази любителска камера на всяка цена и да снимаме през цялото време с нея и с професионалната (разбира се, ако въобще имаме такава). Моля те, прати ми това страхотно интервю за което говориш, за да го гледам.

  Поздрави на всички
  Атанаска


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: