Какво разбираме под „инклузия“ и „партиципация“? Еднакво разбиране ли имаме?

Здравейте на всички!

Това е началото на обща публикация по задачата да проверим дали разбираме едно и също под „инклузия“ и „партиципация“. Предлагам тук всеки да напише какво разбира под „инклузия“ и „партиципация“, да обсъдим ДО ПЕТЪК ТАЗИ СЕДМИЦА (30 ЮЛИ) своето разбиране и да изведем обобщение кой какво мисли. Може мненията да се разминават, може и да не се. Това, струва ми се, е нормално. Но определено, ако изясним разбиранията си за „инклузия“ и „партиципация“ ще успеем по-лесно да взаимодействаме за успеха на проекта!

Моля Ви – Дани, Ивета, Милена, всички български участници, УЧАСТВАЙТЕ в обсъжданията, в другите публикации, за да можем ДО 31 ЮЛИ да разберем кой какво мисли.

Очаквайте още публикации по задачите от страница ЗАДАЧИ.

УЧАСТВАЙТЕ, ЗАЩОТО ТАКА ТРУПАТЕ ОПИТ, КОЙТО Е БЕЗЦЕНЕН – ДА СЕ НАУЧИТЕ ДА ЧУВАТЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА ДРУГИТЕ. С ТОЗИ ПРОЕКТ НИЕ СЕ УЧИМ ДА ЧУВАМЕ ДРУГИТЕ, А НЕ САМО ДА КАЗВАМЕ, ЧЕ ГИ ЧУВАМЕ!

УСПЕХ!

Александър:

Какво разбирам под „инклузия”? ― Под „инклузия” разбирам включването на хора в неравностойно положение ― поради здравословни, финансови или други проблеми ― в живота на общността. Тоест аз, който имам два нормално функциониращи крака, се приемам за равен и живея във взаимодействие с този, който също има два крака, но нефункциониращи. Примерът е най-простият. Както сме обсъждали, „инклузия” и „интеграция” са различни методи за включването на хора в неравностойно положение в живота на общността заради отсъствието на критерий и инстанция, която да отсъжда дали „включващите се” са изпълнили критериите и съответно могат да бъдат приети в общността. Най-добрият начин, според мен, да се реализира методът „инклузия” спрямо хора в неравностойно положение е:
1. На най-ранен етап ― да се премахнат критериите за „включване” на хората в неравностойто положение в общността. За да получат помощи за безработни, хората в България трябва да полагат обществено-полезен труд. Това е критерий. От друга страна, това е начин да си изкарат парите с труд. Добре, но какво е инклузия точно в този случай? Защото смятам за справедливо някой да положи труд, за да получи парите си. Вариант за инклузия в този конкретен случай?
2. Хората в неравностойно положение да не бъдат приемани за хора в „неравностойно положение” ― тоест смяна на мисленето, на нашия „чип” спрямо тях. Приемаме като даденост положението, че всички сме равни, не ни прави впечатление тяхната невъзможност да направят нещо както ние сме свикнали да го правим, а приемаме, че те правят същото нещо по друг начин. Но го правят. Според мен този подход ще ни помогне при нашите ролеви игри и при обсъжданията да влезнем по-бързо във взаимодействие с тези хора, като подчертавам, че пиша „тези хора”, защото все още ми е трудно да намеря друг израз и защото искам да предам идеята си възможно най-ясно. На един бъдещ етап може би няма да има нужда от такива означения. Как ще ни помогне този начин на мислене в конкретните задачи по проекта? Пример: имаме спортно събитие ― ще играем футболен мач. По 11 в отбор, да речем. Отборите са смесени: хора с увреждания и хора без увреждания. Веско е малко по-трудно подвижен, да речем. Той е в моя отбор. Аз „изключвам”, че Веско е по-трудно подвижен и играя с него ― подавам му топката ― така, както бих я подал на Ивета, която се движи нормално. Резултат: може би нашият отбор „ще загуби” срещата, защото ритам топката нормално, но Веско не може да я стигне. Губим, но аз съм изключил от съзнанието си, че Веско е в неравностойно положение. Преодолял съм това мислене, а Веско разбира, че аз не го приемам за човек в неравностойно положение.
Въпрос: дали Веско ще разбере, че аз не го смятам за човек в неравностойно положение и затова му подавам топката нормално?

Какво разбирам под „партиципация”? ― Според мен, активното участие е последица на инклузията. Когато някой е „вътре” в общността, започва някакво взаимодействие с другите нейни членове. Например това могат да бъдат двустранни усилия за постигането на обща цел. Мисля, че успешното „активно взаимодействие” зависи от общата цел. Членовете да постигнат съгласие, че общата цел представлява ценност за всеки един от тях и че са съгласни за работят заедно за нейното постигане. Например: на 6 септември ще покажем как си представяме нашата страна. Като рисуваме общата къща „Европа”. Приели сми предварително, че „Европа” е обща къща и някъде там трябва да изобразим своята страна ― така, както си я представям, 1) така както е сега и 2) така както искам да стане за в бъдеще, например. Веско я изобразява по един начин, аз по друг. Накрая, като си взаимодействаме заедно, започваме да „преговаряме” кое от моята „картинка” и какво от неговата да влезне като елемент в общата картина „България”, да речем. Като постигнем съгласие, постигаме общата картинка-представа за България. Взаимодействали сме, постигнали сме целта.

Advertisements

7 Коментари to “Какво разбираме под „инклузия“ и „партиципация“? Еднакво разбиране ли имаме?”

  1. flowersandbullets Says:

    След като някои хора имат дадено увреждане и биват причислени в графата „хора с увреждания“, животът им се променя. По време на своя житейски път те трябва да се изправят пред много трудности, изолация от другите хора, състрадателни погледи по улиците и тнт. Те в повечето случаи се поемат от специални институции, лекуват се изолирани в специализирани болници и по този начин влизат в едно „малко“ тяхно общество. Но това не е правилно, тъй като всички хора са равни и имат равните права да бъдат част от едно голямо „семейство“, наречено общество, и за мен точно този акт на включване на хората в неравностойно положение или на тези с увредания , се нарича инклузия. Те могат да участват в обществото с каквото силите им позволяват. И ние можем да им помагаме с това.
    Като става въпрос за партиципацията, тя означава възможността на тези хора за „активно участие“ в гражданското общество, взаимодействие с институциите и хората в него.

    Ивета


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: