Анонимно интервю

С какви трудности сте се срещали при общуването с хора с увреждания?

Търсене на подход при общуването, така че да не предизвикам в тях агресия /за аутизъм. А също и липсата на информация за методите на работа с подобен тип увреждане.

Каква помощ бихте желали да им/Ви бъде оказана?

Допълнително литература и обучения от хора, имащи опит при работата с тях. Създаване на повече центрове със специализирани кадри за работа с тези деца.

Бихте ли се включили в курсове, които да Ви подготвят да правите упражненията в домашни условия?


Бихте ли включили свой познат с увреждане в специализирани продължителни програми за физическо развитие?

Да.

При какви условия?

Ако той самият пожелае и е мотивиран.

Смятате ли, че деца с увреждания могат да участват в образователния процес наравно с другите?

Зависи какво е увреждането и в каква степен! Някои от децата могат да се приспособят и ще е от полза за тяхното развитие. Но други, които са с по-тежки увреждания /напр. умствено изоставане с много нисък процент IQ / – не. Те ще бъдат маргинализирани.

Кое е по-подходящо: изграждане на специализирани детски градини и училища, или адаптиране на вече съществуващите?

В зависимост от увреждането. Има увреждания, за които смятам, че е необходимо децата да бъдат в специализирани детски градини, където с тях ще работят подготвен персонал и специалисти и ще могат да окажат адекватна помощ и подкрепа. И друг тип увреждане и степен, при които би било по-добре да се вкючат пълноценно в обществения живот, което да започне още в ранна детска възраст, чрез включването им във вече съществуващите у-ща и детски градини.

Смятате ли, че заниманията с изкуство (изобразително, изкуство, музика, танц и др.) допринасят за лечението и развитието на хора с увреждания?

Да, почти винаги. Те действат благоприятно на всички хора. При хората с увреждания се използват терапевтично. Има много доказателства и научни изследвания за влиянието им.

Кое е по-подходящо като реакция спрямо такива хора: да бъдат обграждани със специални грижи и внимание или да се стимулира тяхната самостоятелност и инициатива? Какво да е отношението към хора с увреждания?

Да се стимулира тяхната самостоятелност и инициатива. Така те приемат своето увреждане и могат да се борят с недостатъците си. Отношението би трябвало да е приемащо на човека такъв, какъвто е /но не на равен/. Всички хора сме различни и те също. Толерантност, разбиране и приемане на действителността, без съжаление и осъждане.

Бихте ли се включили в проекти, които помагат за промяна на сегашното разбиране и отношение към проблемите на хора с увреждания?

Да, ако оценя, че каузата има смисъл.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: