Интервю с Галя Младенова, студентка

Галя Младенова е на 21 г., родом от Балчик, понастоящем живее и учи в София в СУ „Св. Климент Охридски“ във Факултета по журналистика и масова комуникация. Интервюто с нея проведохме също от разстояние. Тя се съгласи да отговори на въпросите по имейл.

Как разбирате понятието „хора с увреждания”?

Хора с увреждания според мен са тези, които не могат да бъдат пълноценни членове на обществото в следствие на вродени или придобити увреждания. Уврежданията могат да засягат физическото или психическото им състояние в определена степен.

Какви видове увреждания са Ви познати?

Уврежданията могат да бъдат класифицирани по 2 признака (или поне аз се сещам за толкова): до каква степен е засегнат организма на човека и коя част на човешкото тяло е засегната. По първия признак съществува класификация на съответните медицински органи за продобиване на процент инвалидност. Вторият следва основните системи на човешкоя организъм – опорно-двигателна, нервна и т.н.

Смятате ли, че тези хора се нуждаят от специални грижи в ежедневието си?

Това зависи от степента на уврежданията им. Има много хора с нисък процент инвалидност, които са напълно способни да се грижат сами за себе си, да работят, да създават семесейства.

Ако отговорът е „да”, избройте какви грижи.

Логично тези с по-сериозни проблеми имат нужда от повече грижи, за които понякога е необходимо обучение или медицинско образование. Доколкото знам, държавата в лицето на социалните служби се опитва да помага на тези, които нямат роднини и близки, които да се грижат за тях, но тази дейност все още не е на необходимото ниво.

Смятате ли, че хората с увреждания могат да бъдат пълноправни членове на обществото?

Те са пълноправни членове на обществото, защото според законодателството на държавата имат права като всички останали хора. Освен това има закони, които да им дават специални права предвид затрудненията им. При наличие на необходимата толерантност те могат да бъдат и пълноценни членове на обществото и да водят нормален и щастлив живот въпреки уврежданията си.

В кои сфери на обществения живот могат да бъдат включени?

Мисля, че те биха могли да се включат във всички сфери на обществения живот, стига да има достатъчно желание както от тяхна страна, така и от страна на околните.

Как да бъдат включени?

Според техните възможности и интереси.

Предложете професии, които според Вас са подходящи за хора с увреждания.

Както споменах по-горе, огромно значение има какви са уврежданията и тяхната степен. Професията трябва да е съобразена с тях. С развитието на модерните технологии много хора в неравностойно положение могат да намерят своята реализация като използват своя умствен потенциал. Важен проблем е образованието, тъй като според мен няма достатъчно добри училища за деца с увреждания, също така в университетите липсват необходимите условия за нормално обучение. При наличие на необходимата квалификация по-голямата част от хората с увреждания могат да се реализират успешно професионално.

Имали ли сте личен контакт с хора, които под една или друга форма са увредени?

Разбира се. В съвременния свят е само мит това, че всички хора с увреждания са затворени в домовете си и комуникират само с най-близките си хора. Не изключвам, че има и такива, което е много сериозен проблем, но по мои наблюдения по-голямата част от тях са мотивирани да компенсират недостатъците си и много често са дори по-активни от останалите. Познавам няколко души, които имат увреждания и не страдат от товара на пораженческото мислене, отказват да играят ролята на жертва. Надявам се все повече хора с увреждания да имат подобна мотивация и хъс и да не допускат проблемите им да попречат на пълноценния им живот.

Случвало ли Ви се е да се ангажирате повече или по-малко с проблеми на хора с увреждания?

Терминът „ангажирам” е доста разтеглив. Почти всеки е помагал на човек със затруднения на обществени места. Случвало ми се е да помагам на човек в неравностойно положение да защити правата си. Не съм участвала в организации и инициативи, свързани с тези проблеми.

Запознати ли сте с проекти на Европейския съюз или други институции и организации, свързани с хората с увреждания?

Не, просто ми се е налагало да се запознавам подробно с дейността по подобни проекти. Знам, че ЕС се занимава активно с интеграцията на инвалидите и разполага с добра информационна база, където бих могла да намеря информация при нужда.

Какво е личното Ви отношение по проблема?

Мисля, че са необходими повече разбиране, по-сериозна подкрепа за интеграцията на инвалидите от страна на държавни институции, и, разбира се, подобряване на финансирането. Обществото ни има какво да постигне по отношение на толерантността – важно е колкото се може повече хора да бъдат запознати с проблемите на хората в неравностойно положение и да не се допуска дискриминация.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: