Интервю с Жени Гутева, студентка

Жени Гутева е на 21 г., живее и учи в София. Благодаря й за отговорите.

Как разбирате понятието „хора с увреждания”?

Понятие, което се използва за хора, които имат физически или психически проблеми или болестни състояния в следствие на злополука или вродени.

Какви видове увреждания са Ви познати?

Увреждания или заболявания на опорно-двигателната система, на слуховите, зрителните или говорните органи, деформация на крайници, психически заболявания.

Смятате ли, че тези хора се нуждаят от специални грижи в ежедневието си?

В зависимост от своя проблем вероятно има хора, които се нуждаят от помощ или специални грижи в ежедневието си. Така че, да.

Ако отговорът е „да”, избройте какви грижи.

Например, ако човек е трудно подвижен, то той би имал нужда от помощ всеки ден, за да може да живее нормално, за да може да се снабдява с хранителни продукти или за да се храни. Ако е човек, който има проблеми със зрението, също би имал нужда от помощ при набавянето на хранителни продукти и приготвянето им, тъй като не във всеки магазин има кой да помогне на един незрящ да намери необходимите продукти. При хора с психически заболявания или проблеми в следствие на заболявания има нужда от някой, който да им помага всеки ден. В случай на инсулт често хората в последствие имат проблеми с опорно- двигателната система, например парализа, или са увредени части от мозъка им, които правят разбирането на определени факти, думи и изрази трудно или невъзможно. Тези хора не могат да се справят сами в ежедневието си и се нуждаят от грижи.

Смятате ли, че хората с увреждания могат да бъдат пълноправни членове на обществото?

Това зависи изцяло от типа на техните увреждания и от това, какво точно влиза в дефиницията „пълноправни членове на обществото“. В повечето случаи вярвам, че могат да бъдат пълноправни членове на обществото.

В кои сфери на обществения живот могат да бъдат включени?

Спрямо своите способности вярвам, че могат да бъдат включени във всяка една сфера, стига да им бъдат осигурени подходящи условия.

Как да бъдат включени?

Не съм мислила за конкретен начин, но смятам, че всеки човек е способен в нещо. Просто не трябва веднага, щом човек има някакъв проблем, той да бъде поставян в графа „неспособен да прави каквото и да било”. Трябва всеки случай да се разглежда индивидуално, за да може способностите на всеки човек да бъдат открити и той да може да ги използва.

Предложете професии, които според Вас са подходящи за хора с увреждания.

Това би зависело от самото увреждане. Не мога да се сетя за професия, която би била подходяща за човек с психически увреждания, поради деликатното състояние на самия човек. Но например човек, който е парализиран от кръста на долу, според мен, може да се занимава с всяка една професия, която не изисква от него тежък физически труд или прекомерно много движение, стига да са му осигурени подходящи условия. Например такъв човек може да се занимава с преводи, с уеб дизайн, с програмиране, с електронна търговия, дори вярвам, че може да се занимава със счетоводство, маркетинг, реклама, с всичко, на което се чувства способен. Ако човек има проблем със слуха или говора си, може да се занимава и с физически дейности, стига те да са във възможностите му и да са осигурени условия за нормално протичане на дейността. Отново бих посочила преводната дейност, компютърните технологии и развиването им, занимания в различните занаяти като дърводелство, шивашка дейност, грънчарство, часовникарство. При хора, имащи проблеми със зрението си, при подходящи условия могат да се занимават с всяка една дейност, свързана с използването на компютър, да се занимават с всяка физическа дейност, за която смятат, че могат да се справят. Също така смятам, че сферите на изкуството са подходящи, в зависимост от съответния проблем на човека.

Имали ли сте личен контакт с хора, които под една или друга форма са увредени?

Да, имала съм контакт с такива хора.

Случвало ли Ви се е да се ангажирате повече или по-малко с проблеми на хора с увреждания?

В много малка степен ми се е случвало да се ангажирам с такива проблеми, главно като съм участвала с идеи за решаването на проблемите.

Запознати ли сте с проекти на Европейския съюз или други институции и организации, свързани с хората с увреждания?

Знам за такива проекти, но не съм запозната отблизо с тях.

Какво е личното Ви отношение по проблема?

Личното ми отношение е, че това може да се случи на всекиго. Никой не е застрахован, че няма да се случи нещо с него, близките му и приятелите му. Според мен, хората с увреждания са хора като всички останали, дори и да имат нужда от повече и по-специални грижи според случяя. Мисля, че отдавна обществото се е научило какво е хуманност или поне би трябвало да е така. Не смятам, че един човек трябва да бъде „зачеркнат” от обществото само защото е малко по-различен или защото има някакво увреждане.

С какви трудности сте се срещали при раздвижването и рехабилитацията на дете с увреждания?

Не съм била в подобна ситуация, за да мога да отговоря.

Каква помощ бихте желали да Ви бъде оказана?

Помощ от специалист с достатъчно опит и желание, както и подходящи условия за извършване на рехабилитацията.

Бихте ли се включили в курсове, които да Ви подготвят да правите упражненията в домашни условия?

Да, бих се включила.

Бихте ли включили свой познат с увреждане в специализирани продължителни програми за физическо развитие?

Да.

При какви условия?

При условие, че там работят хора с добри познания, добро отношение и желание. Ако има подходящите условия за помощ на моя близък, за да се справи със проблема си.

Смятате ли, че деца с увреждания могат да участват в образователния процес наравно с другите?

Смятам, че това зависи до голяма степен от самото увреждане и от възрастта, на която децата са заедно. При подходящи условия и добре обучен персонал би трябвало да няма проблем. Но това зависи и от възпитанието на останалите деца. Често по-малките деца могат да са груби или нетактични, без да го осъзнават, а това може да има и негативен ефект върху едно дете, което има физически или психически проблеми.

Кое е по-подходящо: изграждане на специализирани детски градини и училища, или адаптиране на вече съществуващите?

Би трябвало да има някакъв среден вариант. Отново това зависи от съответното увреждане на детето. В повечето случай вярвам, че е възможно детските градини и училищата да се адаптират. Не е необходимо децата да бъдат изолирани. Вярвам, че в една доброжелателна и дружелюбна среда децата с увреждания биха се развивали по-бързо и по-добре.

Смятате ли, че заниманията с изкуство (изобразително, изкуство, музика, танц и др.) допринасят за лечението и развитието на хора с увреждания?

Да, мисля, че могат да допринесат, ако са добре подбрани и ако са по вкуса на съответния човек. Някои стилове, според мен, може, обаче, да окажат негативно влияние.

Кое е по-подходящо като реакция спрямо такива хора: да бъдат обграждани със специални грижи и внимание или да се стимулира тяхната самостоятелност и инициатива?

Смятам, че трябва да е комбинация от двете. До един момент трябва да са обграждани от специални грижи, но винаги трябва да са стимулирани да бъдат самостоятелни, за да не се чувстват толкова много по-различни и за да може, ако им се наложи, да могат да се справят с всичко по силите си сами.

Какво да е  отношението към хора с увреждания?

Отношението трябва да е като към хора. Трябва да имаме в предвид, че някои неща, които ние можем да правим, те не могат, но най-вероятно същото важи и за нас. Не смятам, че трябва да има някакво кой знае колко специално отношение. Трябва да има разбиране.

Бихте ли се включили в проекти, които помагат за промяна на сегашното разбиране и отношение към проблемите на хора с увреждания?

Да, бих участвала.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: