Интервю с Лидия Меретева, представител на неправителствения сектор

1.Хора с увреждания  за мен са хора със специални потребности според тяхното увреждане- физическо или интелектуално или и двете.
2.познавам хора с физически увреждания- слепи, глухи, и др. физ.увреждания които ги правят различни. Познавам и хора с физически и интелектуални увреждания – деца и младежи с ДЦП

3.Да смятам , че някои от тях  в зависимост от спецификата на увреждането се нуждаят от специални грижи в ежедневието си.
4.Някои от уврежданията не позволяват на индивида сам да полага грижи за себе си , затова се нуждаят от лични асистенти , които да им пазаруват и др. ежедневни грижи.
5. Да смятам , че хора с увреждане могат да бъдат пълноправни членове на обществото ни.Но това е процес който изисква време, защото дълги години тези хора  са игнорирани по един или друг начин от същото това общество.Например  възможността от настаняване на деца с увреждане в домове е предпоставка те да не  развивият интелктуално  своя капацитет , както това би се случило в семейна среда.
 6.според мен няма сфера в която да не биха могли да бъдат включени , защото самите увреждания са много различни… 7.учители, соц работници -хора с физ.увреждания., шивачи, огняри , касиери в магазини и др.

8. Да,в последните 10  години имам контакт с хора с различни увреждания.
 9. Да, лично със се ангажирала с проблемите на хора с увр. през 2001 година група родители на деца със специфични потребности създадохме сдружение  работещо на територията на гр. Пловдив , което да защитава правата на такива деца и техните родители в предвид влизането ни в Европейския съюз и новите закони и права за хората с увреждания. Това е много общо казано …..може би трябва да навлеза в големи подробности …защото дълги години ние бяхме посредници между институциите в България и европейските орг. за хора с увреждания които имат дълъг опит  в работата си за хора в неравностойно положение.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: