Какво се прави в моя район по темите инклузия и партиципация? – Ивета

В Пловдив и Пловдивска област:

Проект 1:

ДОСТЪПЕН ПЛОВДИВ

„Съюза на инвалидите-Дружество Пловдив“

КАРТА НА ДОСТЪПЕН ПЛОВДИВ

Картата на достъпен Пловдив има отбелязани обекти, до които може да достигне всеки, без каквито и да е трудности. Тя може да служи на този, който носи тежък багаж, тика бебешка количка или сам се движи с инвалидна количка.

Картата на достъпност на град Пловдив е подготвена от хора с увреждания, членове на „Съюза на инвалидите-Дружество Пловдив“, със съдействието на Сдружение „Млад орел“.
Тя е съобразена с българските и европейските технически стандарти за достъпност.
Те обиколиха град Пловдив и отбелязаха достъпните места. За съжаление голяма част от обществените животоспасяващи учреждания не са достъпни за хора с увреждания.
Всеки, дошъл в Пловдив човек с увреждания, е полезно да има такава карта, за да се почувства равностоен поне малко за малък период от време, достоен член на обществото.
Верни на вродената си човеколбивост, ние направихме тази карта и за всички майки с малки деца и възрастни хора. Тя не претендира за голяма изчерпателност, но е първата лястовица в града, която след време ще доведе желаната от нас промяна.

Проектът за създаването на картата е финансиран от „Новиб“ и програма „МАТРА“ на Холандското Министерство на външните работи.


КРИТЕРИИ ЗА ДОСТЪПНА СРЕДА

1.ВХОД: без стъпала или рампа, чийто наклон е до 60 градуса. Не се смята за стъпало праг до 3 см. Широчина на вратата – най-малко 80 см. Важно е вратата да се отваря лесно, да не е въртяща се или с автомат.
2.ПРЕДВЕРИЯ: трябва да бъдат 140 на 120 см, желателно е вратата да се отваря лесно, т.е. да не е въртяща се и да не е с автомат.
3. КОРИДИРИ: ширина минимум 100 см.
4.НЕОБХОДИМО Е стъпалата винаги да бъдат комбинирани с рампа или да има асансьор, за придвижване между етажите.
5.ДОСТЪПНИ АСАНСЬОРИ: до асансьора трябва да се стига безпрепятствено, т.е. да не се налага преодоляване на стъпала или твърде тесни участъци.
6. ДОСТЪПЕН САНИТАРЕН ВЪЗЕЛ: достътъчно място, за да маневрира количка. Най-малко една ръкохватка, разположена под прав ъгъл, която да улеснява прехвърлянето върху тоалетната чиния, а желателно е да има втора подвижна ръкохватка.


СПИСЪК НА ОСНОВНИТЕ ДОСТЪПНИ ОБЕКТИ ЗА ТРУДНО ПОДВИЖНИ ХОРА В ГРАД ПЛОВДИВ

ХОТЕЛИ:

хотел „Лайпциг“
бул. „Руски“ 70, тел 632 000,  http://www.leipzig.bg

хотел „Реал“
ул. „Георги Войтех“ 2, тел. 278 150, info@real-hotel.com

хотел „България“
ул. „Патриарх Евтимий“ 13,
тел. 633 599, hotelsmarketing_pl@yahoo.com

„Новотел Пловдив“
ул. „Златьо Бояджиев“,
тел. 934136, 934252, reservation@novotelpdv.bgsales@novotelpdv.bg

хотел „Марица“
бул. Цар Борис ІІІ-Обединител“ 42, тел. 952734,

хотел SPS
ЖК Тракия, до Метро

хотел „Метропол“
бул. „България“, тел. 940 900, 964 441 metropol@dir.bg

Проект 2:

Малко за кампанията, която МакДоналдс води по тази тематика. 🙂

Хората в неравностойно положение при нас се справят отлично


Голям размер

ХОРАТА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОЛОЖЕНИЕ ПРИ НАС СЕ СПРАВЯТ ОТЛИЧНО И НАМИРАТ НОВИ ПРИЯТЕЛИ – КАЗВАТ ОТ “МАКДОНАЛДС БЪЛГАРИЯ”

Със своите над 30 220 ресторанта в 119 страни по целия свят, McDonald’s е водещата световна компания за услуги в сферата на бързото хранене. Първият ресторант на Макдоналдс в България е открит през декември 1994 г. в Пловдив. В настоящия момент компанията оперира с 20 ресторанта в най-големите градове на България – София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Компанията предоставя на мнозина млади хора както работа, така и обучение в ресторантите на “Макдоналдс” в София и страната и в администрацията на компанията.

“Наша политика е да не преекспонираме специфичните социални и обществени инициативи, по които работим, за да не се определя това като някакъв вид реклама на нашата компания. Правим го с идеята да сме полезни.” – споделят от отдел “Връзки с обществеността” на “Макдоналдс България”.

Когато компанията наема на работа хора в неравностойно положение, задължително запознава кандидатите за свободните места със спецификата и особеностите на работа в ресторантите на “Макдоналдс”. В предишни доклади на неправителствени организации се отбелязва, че по социалната програма за хора с увреждания се назначават предимно хора с нарушен слух, които работят в кухнята на заведенията от веригата.

“Макар и все още не толкова голям, опитът ни в работата с хора в неравностойно положение, показва, че те се справят отлично с поставените задачи, успяват да се интегрират и са пълноценни членове на ресторантските екипи. Те работят и се обучават заедно със своите колеги, а също така и често прекарват с тях свободното си време. Разбира се, по този начин те намират и много нови приятели.” – споделя г-н Петко Христев от Отдел “Връзки с обществеността” на “Макдоналдс България”.

От името на фирмата той изказа сърдечни благодарности на инициаторите на антидискриминационната компания както за проявения интерес към социалната политика на “Макдоналдс”, така и за полезната за обществото дейност, която се реализира чрез целите на инициативата.

Резюме за политиката на компанията за наемане на хора в неравностойно положение в ресторантите на “Макдоналдс България”:

Неразделна част от дейността на Макдоналдс е да бъдем съпричастни към проблемите на обществото, да бъдем социално ангажирана и отговорна компания. Макдоналдс има богато наследство и традиции в това да бъде отличен обществен и социален партньор. Програми, насочени в полза на хората в неравностойно положение, са част от дейността ни.

Като социално отговорна компания ние сме уверени, че хората в неравностойно положение заслужават да получат равен шанс за реализация, както всеки човек, който мисли за своето бъдеще. Смятаме, че те се нуждаят от повече увереност, за да направят тази крачка и че ние можем да им помогнем. Като хора, ние уважаваме и сме респектирани от волята и желанието им за развитие, въпреки проблемите, пред които са изправени.

Чрез инициативи като проекта „Интеграция на хора с увреждания в социалния живот чрез заетост“, организиран от Националния Център за Социална Рехабилитация и предаването „Сблъсък” на бТВ, която Макдоналдс България подкрепя вече втора година, работодателите могат да получат повече информация и да поставят едно начало в тази посока. Смятаме, че има много компании които са готови да партнират в подобни проекти. Стартирането на подобни инициативи с подкрепата на специалисти, обществени организации и институции, ще увеличат възможностите за подпомагане на хората в неравностойно положение и най-вече ще им даде възможност за интеграция в обществото, професионално развитие и реализация.
Надяваме се нашият пример и скромен опит в работата ни, както и този на други компании, да предизвика интерес и да мотивира много различни работодатели да се замислят над този наболял проблем.

Макдоналдс България

McDonald’s – сред 25-е компании в света, наели най-много хора с увреждания

Историята на “Макдоналдс” започва през 1955 г. От тогава до днес се гради специфичната социална политика на фирмата, пренасяна и в извънамериканските клонове на веригата за бързо хранене.

“Макдоналдс” е световният ресторант на различните общности. Компанията се стреми хората, които работят в нея, да са от всички народности. Корпоративното кредо на компанията е, че многообразието на работното място е основен фактор за нейния успех. В “Макдоналдс” определят многообразието като – разбиране, признаване и зачитане на различията, които правят всяка личност уникална. “Макдоналдс” се нарежда в списъка с 25-е компании в световен мащаб, в които работят най-много хора с увреждания. Сред останалите отличия, с които се признават достиженията на “Макдоналдс”, можем да откроим – Най-добър работодател на служители с азиатски произход, както и подобаващо място в топ-списъка с 50-е компании, наемащи жени от испански произход. Авторитетното списание “Форчън Мегъзин” откроява компанията като предоставяща най-много работни места за представители на малцинствата, а списание “Блек Ентърпрайз Мегъзин” нарежда “Макдоналдс” сред 30-е компании с най-добри постижения в сферата на многообразието на работното място.

Компанията непрекъснато организира семинари и обучения за персонала си, който е с многообразен характер, например по теми като: “Да печелиш с многообразие и социално включване”, “Говорене за половете”, различни модули за кариерно развитие – специално за служителите от азиатски и испански произход, както и чернокожи, както и “Сексуалната ориентация на работното място”.

Компанията работи със стотици неправителствени организации, асоциации и други структури на гражданското общество в посочените сфери.

По отношение на предоставянето на работа на хора с физически увреждания, “Макдоналдс” днес членува в авторитетната американска организация Business Leadership Network – чрез която представителите на различни компании могат да обменят добри практики при назначаването на хора с увреждания. В началото “Макдоналдс” започва да работи с хора с физически увреждания чрез своята специфична програма за заетост – McJobs.

McDonald’s – факти

–    Най-голям брой служители от малцинствен произход и жени в индустрията на услугите за бързо хранене;
–    Над 40.7% от служителите на “Макдоналдс” в САЩ са жени или представители на малцинствените общности;
–    На над 3 млрд. долара възлиза сумата, която “Макдоналдс” дава за закупуване на стоки и услуги от фирми-доставчици, чиито собственици са представители на малцинствата, жени или ветерани от войните;
–    Над 25% от служителите в компанията са от малцинствата;
–    Над 24% от служителите в компанията са жени;
–    46% от служителите в средния мениджърски ешелон са жени.

Проект 3:

ФОНДАЦИЯ “РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА СЛЕПИ”

Достъпът до изкуството – право, а не привилегия.

Главната цел на проекта е създаването на предпоставки за подобряване достъпа на младежи със зрителни увреждания до произведения на изкуството и културни паметници;
подпомогането цялостната интеграция на хора с увреждания в обществото и разработването на дейности, насърчаващи достъпа до формално и неформално образование и самообучение;
подобряване уменията и способностите на тези лица, особено на младите хора в първоначалното специално професионално обучение на всички нива. Специфичните задачи на проекта са развитието на адекватна представа у младите хора със зрителни нарушения относно произведенията на изкуството; организирането на обучителни курсове, адресирани към лица със зрителни нарушения с цел предоставянето им на възможност да подобрят професионалните си умения, за да станат гидове в областта на изкуството;
Осигуряването на нов поглед от страна на посетителите на изложби и музеи на съвременното и класическото изкуство, любители на изкуството и жители на включените територии към съвременното и класическото изкуство от “гледна точка” на хората със зрителни увреждания.

Целеви групи:

 • Зрително затруднени лица-младежи и възрастни
 • Лица, работещи в музеи
 • Учители, работещи със зрително затруднени деца
 • Университетски професори и студенти от специалности Културни науки и Специална педагогика

Продукти

 • Подбор на подходящите експонати на съвременното и класическо изкуство и културни паметници;
 • Разработване на вербални карти, тактилни диаграми и указващи продукти; обяснения с Брайлово писмо;
 • Разпространение на продукта в изложбени зали, паметници на културата, университети, училища за зрително затруднени деца, училища за интеграция на деца, центрове за рехабилитация, организации за и на слепи;
 • Обучение на зрително затруднени доброволци, лица, работещи в музеи, учители, университетски професори как да работят със специалните предмети;
 • Публикуване на брошура “ Национални паметници на културата” на Брайлово писмо;
 • Създаване и поддръжка на уеб-сайт, осигуряване на достъп на широката публика до всички материали;
 • Съставяне и реализация на мрежа от маркетингови камоании на европейско равнище;
 • Оценка на дейностите и резултатите от проекта.

Партньори

 • Фондация рехабилтиация на слепи
 • Camera Work – Италия
 • CEVAP – Словакия
 • FUNDECYT – Испания
Advertisements

5 Коментари to “Какво се прави в моя район по темите инклузия и партиципация? – Ивета”

 1. Доклад на българската група по задачите: „Търсене на информация по темите „Инклузия” и „Партиципация”, „Написване на анкета относно те Says:

  […] прави по въпросите на…Доклад на българскат… on Какво се прави в моя район по …sashokat on Защитен: Предложение за прессъ…Svetlana on […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: