Въпроси на българската група към участниците в дискусията на 8 септември

Към всички участници

 1. Как вие разбирате понятията „инклузия“ и „партиципация“?
 2. Смятате ли, че хората с увреждания могат да участват наравно с останалите в гражданския живот на обществото?
 3. Смятате ли, че се прави достатъчно за социалната ангажираност към хората с увреждания?
 4. Какво смятате, че трябва да се подобри, така че хората в неравностойно положение да бъдат улеснени в ежедневието си максимално?

Към г-жа Райна Петрова (кмет на район „Централен“ – Пловдив)

 1. Как Вие лично и институцията, която представлявате, работите по проекти и програми, свързани с хора с увреждания? Моля, дайте ни конкретни примери и разкажете за резултатите, до които сте достигнали в посока промяна на общественото настроение и мислене по темата.
 2. Каква е стратегията на районното кметство по въпроса? Има ли съставена стратегия и какви мерки включват тя?
 3. Какъв бюджет се отделя за проекти, свързани с хора в неравностойно положение, в райното кметство в Пловдив?
 4. Как стои въпросът с трудовата реализация на хората с увреждания? Работи ли се по някакви конкретни програми?
 5. Какво показват разчетите, резултатите, анализите ― както искайте ги наричайте ― относно успеваемостта на предприетите социални мерки?
 6. Мислите ли, че има още какво да се направи относно социалното включване на уязвими групи  с извънбюджетни методи и средства, а именно като се анагажира по-широк кръг от хора и институции?
 7. Как да направим по-плътна връзката между градската управа и социалната институция, така че и двете да имат интерес (както финансов, така и политически) от съвместната работа?
 8. Смятате ли че обществото е наясно с понятието „инклузия” и до каква степен е наясно със значението? Имате ли такива наблюдения?

Към г-н Маркус Леве (кмет на гр. Мюнстер)

 1. Какво се прави в Община Мюнстер относно социалното включване на хора в неравностойно положение и хора с увреждания? Като политически решения, административни мерки.
 2. Каква е стратегията на Общината по въпроса? Има ли съставена стратегия и какви мерки включват тя?
 3. Какви са стратегиите на двете общини по въпроса? Имат ли съставени стратегии и какви мерки включват?
 4. Какъв бюджет се отделя за проекти, свързани с хора в неравностойно положени, в бюджета на Община Мюнстер?
 5. Как стои въпросът с трудовата реализация на хората с увреждания? Работи ли се по някакви конкретни програми?
 6. Какво показват разчетите, резултатите, анализите ― както искайте ги наричайте ― относно успеваемостта на предприетите социални мерки?
 7. Мислите ли, че има още какво да се направи относно социалното включване на уязвими групи  с извънбюджетни методи и средства, а именно като се анагажира по-широк кръг от хора и институции?
 8. Как да направим по-плътна връзката между градската управа и социалната институция, така че и двете да имат интерес (както финансов, така и политически) от съвместната работа?
 9. Смятате ли че обществото е наясно с понятието „инклузия” и до каква степен е наясно със значението? Имате ли такива наблюдения?

Към Герт Рьорборн („Граждани на Европа”):

 1. Какво имате предвид под „европейско общество”? Как Вие тълкувате това съчетание?
 2. Какви са духовните и културни промени,  които целите, опитвайки се да изградите  обществено самосъзнание?
 3. На базата на вашия опит : как да приложим на практика идеята за изкуството като посредник между различни обществени групи/различни общества?
 4. Провеждате ли все още семинари на открито сред локални уязвими групи и каква точно е тяхната цел? Като методи на работа с хора в неравностойно положение, какво е предимството да работиш на терен? Какви са изводите от работата Ви в Пожаревац, Сърбия, през август 2008 г.?

Към Дорис Рютер (Комисията за подпомагане на инклузията на хора с увреждания ― Мюнстер):

 1. Г-жо Рютер, една голяма част от хората, с които проведохме интервюта в България, споделят, че не са запознати с програми за включване на хора с увреждания, че не се прави достатъчно от страна на отговорните институции по въпроса и т.н. Как институциите в Мюнстер информират заинтересуваните граждани за актуални програми, проекти, инициативи, предприемани от местните структури и насочени към хората с увреждания? Провеждате ли информационни кампании?
 2. Какви социални услуги за хора с увреждания и хора в неравностойно положение предлагат социалните служби в града?
 3. Как могат да се дадат/направят социални преференции и улеснения на един човек в неравностойно положение, който е зает на работа далеч от вкъщи? Например осигурен транспорт, асистент и т.н.?
 4. Как един жител на града може да допринесе за успешното социално включване на хората в неравн. положение? Ако аз посетя Комисията за подпомагане на инклузията на хора с увреждания и Ви попитам: „Как да се включа, с какво да помогна?”, какви възможности ще ми предложите?
 5. През 1995 г. се участвали в проект на Община Мюнстер за преоборудване на спортните игрища и площадки в града, така че те да станат достъпни и за деца с увреждания. Какъв беше списъкът с критерии за преоборудване на игрищата, какви бяха съветите от страна на родителите и децата, участвали в развитието на проекта, и оттогава досега какво още е направено в общината по въпросите на инклузия? Колко средства бяха необходими, за да се адаптират спортните съоръжения?

Към Петра Щар (Мрежа/Бюро за жени и момичета с увреждания/хронични заболявания – Северна Вестфалия):

 1. В какво точно се състои дейността на Бюрото за жени и момичета с увреждания?
 2. Защо Бюрото е специализирано само за жени и момичета? По какво техните проблеми се различават от тези на мъжете, да речем?
 3. Какви са резултатите от Вашата работа?

Към г-н Петер Нойман („Градско развитие без граници”):

 1. Може ли един инвалид да вземе участие във взимането на решенията относно архитектурата на града и как може да стане това? Как може да бъде включен в ръководно-изпълнителните дейности в тази насока?

Към представителя на Деканата на Университета в Мюнстер:

 1. Какви са възможностите на академичната общност в Мюнстер да участва и инициира мероприятия за социално включване на уязвимите групи?
 2. Какво е направил до момента Университета, за да осигури достъпност и подходящи условия за обучение на хора с увреждания и хора в неравностойно положение?

Към г-н Шенк (фирма Westfalenfleiß GmbH)

 1. Как можем да насочим интереса на частния бизнес към проблемите на хора в неравностойно положение? Освен с данъчни облекчения при наемане на такъв човек на  работа, как може да отворим очите на частния бизнес за техния потенциал като клиенти, служители, и партньори? (Например как да накараме кината да „искат” и глуха публика, за да пускат субтитри и за глухи?)
Advertisements

4 Коментари to “Въпроси на българската група към участниците в дискусията на 8 септември”

 1. Anni Says:

  Здравейте!

  Въпросите са чудесни! Много благодаря! В момента подготвяме програмата в рамките на плануваната дискусия на 08.09. и вашите въпроси са от много голямо значение!

  Лек ден на всички и до скоро!

  С поздрав:
  Ани

 2. milleye Says:

  Здравей Жени,
  съгласна съм, че ще е добре да се преведат въпросите ни, колкото може по-скоро: утре вечер или най-късно в сряда ще ги постна в немската версия на блога 🙂 Става ли така? 🙂

 3. Евгения Says:

  Ще бъде чудесно, ако Милена успее да преведе въпросите на немски език. Милена, съгласна ли си? И колко време ще ти отнеме това?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: