Интервю с Аня Щелинг на 07.08.2010

Аня Щелинг работи в социалната служба на град Мюнстер и се занимава главно с въпросите на хора с увреждания, които желаят да се информират за своите възможности как да организират животa си без препятствия в ежедневието си. По време на срещата в Мюнстер ще посетим  офисa, къдетo Аня Щелинг работи.

Госпожа Щелинг имаше желание и възможност да отговори на един от нашите въпроси: Какво означава за Вас инклузивно общество?

Аня Щелинг:

За мен инклузия има, когато хората с увреждания са от самото начало част от обществото.  Това се отнася за всички области на живота – жилища, свободно време, училище или работа.  Хора с и без увреждания живеят като съседи заедно, ходят заедно на училище, спортуват или посещават мероприятия.  За да се случи това, трябва средата да позволява на хората с увреждания живот без особени пречки и принципно без чужда помощ, както е определено в § 4 от закона за равнопоставеност на инвалидите.  Законът влезе в сила на първи Май 2002 и урежда нов подход към хората с увреждания – не други да се грижат за тях, а те да имат възможност да се грижат за себе си.  Среда – достъпна за всички – не се ограничава само с потребностите на хората в инвалидна количка.  Такава среда означава и маркировка за слепи, преводач за глухи или техника за трудно чуващи.

С конвенцията на ООН за правата на инвалидите, ратифицирана в Германия през Март 2009г, уврежданията не се разглеждат вече основно от медицинска или социална парспектива; уврежданията се обсъждат в контекста на човешките права.  За мен това е важна предпоставка, за да може инклузивното общество да върви напред.

Един коментар to “Интервю с Аня Щелинг на 07.08.2010”


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: