Какво се случва в моя регион (Мюнстер) на тема „инклузия“?

Инклузия е когато различията при хората се възприемат от обществото като нещо нормално и всекиму се дава възможността да бъде част от това общество.  Инклузия е когато нашата среда се нагажда на нуждите на различните хора.

Град Мюнстер е подписал Барселонската декларация „Градът и инвалидите“ през 1996г и чрез това е обявил своята готовност да подпомага участието на хората с увреждания в Мюнстер.

С влизането в сила на закона за равнопоставеност на хората с увреждания от 2004г. общините в провинция NRW са задължени дейно да се застъпват за това хората с увреждания сами да определят живота си и едновременно да участват наравно с другите в обществения живот.  С прилагането на закона град Мюнстер желае да приложи принципа на инклузията.  Инклузия означава, че хората с увреждания от самото начало са част от обществото и получават помощ, където живеят, работят или прекарват свободното си време.

Задача на градските представители на хората с увреждания е да се налагат за постигането стъпка по стъпка на заложените цели.  Те работят съвместно с дружествата на хората с увреждания и с комисията за насърчаване на интеграцията на хората с увреждания.

Източник: Социална служба гр. Мюнстер, Sozialamt der Stadt Münster
Homepage: http://www.muenster.de/stadt/sozialamt/behinderungen-gleichstellung.html Abrufdatum: 11.08.2010

Чрез тази съвместна работа в град Мюнстер са реализирани вече много проекти на тема инклюзия – в областите обществен транспорт, достъпност на обществени сгради, участите на представителите на инвалидите при плануването на бъдещето на града и др.

Това са само някои стъпки по пътя към инклузивно общество и това е правилният път.

(Текстът е написан от Ане Остендорф; преведен от Дилян Палаузов)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: