„Напред с главата в живота“

Здравейте и от мен,

радвам се да мога да ви представя един филм, публикуван на немския блог от участничката Табеа. Тя самата е  в инвалидна количка и живее и учи в Берлин. Надявам се, филмът да ви харесва! >>>

„Напред с главата в живота“

Филм на „Амбулантната служба“ и „Пътища в живота“ Берлин

Във филма е представено на кратко ежедневието на двама души в неравностойно положение, които се движат с помощта на инвалидна количка и на двама лични асистента. Те разкриват своите представи за лична реализация.

Раул е на 29 години и е мениджер на радиопрограма. Той споделя, че работата на асистента се състои в помощта при ставането от леглото, обличането,  готвенето, пазаруването и придружаването до различни места. Въпреки помощта, която получава, Раул се опитва да прави всичко, което може, сам. Според ного личната реализация се свързва с това да определя сам какво и кога ще прави. Той е щастлив, че може да прави неща, които някои хора в неравностойно положение не могат да правят. Той ходи на пътешествия, на концерти и върши лудории като всички останали младежи по света с разликата, че взима винаги някого със себе си. Той очаква от своите асистенти лоялност. За него е сложна границата между близостта и дистанцията в отношенията му с неговите асистенти, защото има моменти, в които той има желанието да остане сам. За него е важно асистентите да не поставят под въпрос желанията му.

Сандра е на 31 години. Тя свързва понятието „лична реализция“ с правото на избор – например кога вечер ще си легне или как ще се храни, както и да може лично да решава кой начин на живот й пасва най-добре. За нея е най-важното, че с помощта на асистентите се е променил ритъмът й на живот, че не трябва да живее при родителите си или в дом за специални грижи. Важно за нея е асистените да бъдат дискретни и да не разказват това, което се случва по време на работата им, на всеки срещнат.

Бен е на 30 години, работи в „Aмбулантната служба“ и свири в рокгрупа. За него е важно да направи всичко възможно, така че човекът, за когото се грижи, да изживява един цялостен живот като всеки останал човек в равностойно положение.

Алекс работи от 5 години към „Пътища в живота“. Според него компетентен асистент е този, който се вслушва, за да може да помогне възможно най-добре в съответствие на желанията и нуждите на хората с увреждания.

Разбирателството и респекта между хората с увреждания и асистентите са взаимни. Асистентите се концентрират върху желанията на своите работодатели – хората с увреждания. За асистентите е важно работодателите им да знаят какво желаят и очакват от тях, как си представят помощта… С помощта на асистентите хората с увреждания не се чувстват като деца, които се нуждаят от родителски грижи, а като възрастни и  самостоятелни хора.

Асистентите се учат как се кара инвалидна количка, както и какво е чувството да се придвижваш в нея. По този начин те могат да се „въплатят в кожата“ нa хората с увреждания и да ги разбират по-добре. С времето работата се превръща от задължение в приятелство.

Според мен това е една голяма крачка към инклузията на хората с увреждания. Амбулантизацията сподпомага те да водят самостоятелен, пълноценен и безграничен живот.

Със сърдечен поздрав,

Кали

4 коментара to “„Напред с главата в живота“”

 1. dino Says:

  Ние винаги трябва да се опитваме да помагаме на света – това трябва да бъде най-висшият мотив у нас!Целият този красив свят е много добър, защото ни дава време и възможност да помагаме на другите.Не можем да отречем, че има много нещастие в него; затова да излезем навън и да помагаме на другите е най-доброто нещо, което бихме могли да направим.И все пак ние трябва да вършим добро; желанието да правим добро е най-висшата движеща сила която притежаваме, ако през цялото време знаем, че за нас е привилегия да помагамена другите.

 2. Meine Erfahrungen und Aufgaben während des Projektes „Wir für uns in Europa“ – Kali « Wir für uns in Europa Says:

  […] • Schriftliche Zusammenfassung von dem Demofilm von „Ambulante Dienste e. V. und „Lebenswege GmbH“ – Rein ins Leben mit persönlicher Assistenz – Blitzlichter aus dem Alltag mit Assistenz von behinderten Menschen und ihren Assistenten in Form eines Artikels (auf Bulgarisch): https://europajugendbg.wordpress.com/2010/08/24/napred/ […]

 3. Meine Erfahrungen und Aufgaben im Projekt „Wir für uns in Europa“ « Wir für uns in Europa Says:

  […] • Schriftliche Zusammenfassung von dem Demofilm von „Ambulante Dienste e. V. und „Lebenswege GmbH“ – Rein ins Leben mit persönlicher Assistenz – Blitzlichter aus dem Alltag mit Assistenz von behinderten Menschen und ihren Assistenten in Form eines Artikels (auf Bulgarisch): https://europajugendbg.wordpress.com/2010/08/24/napred/ […]

 4. sashokat Says:

  Ето това се казва страхотно!
  Много се радвам, винаги съм казвал, че като разговаряш пет минути с един асистент, да речем, нещата ще ти станат ясни за отрицателно време.
  Радвам се, че има такива хора в Мюнстер, направо супер.

  🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: