„Всички плащат цената на социалния провал“

Едва ли френската политическа класа от началото на 70-те години и по-късно администрацията на Блеър са предполагали, вкарвайки за пръв път в обръщение понятието „инклузия”, че някой ден 17 младежи от България и Германия ще се опитат да приложат идеята за социално включване на практика.

Обаче го направиха.

От януари до декември 2010 г. те работят по темите „Инклузия вместо интеграция”, „Активно участие” и „Европейско гражданско общество”, опитвайки се да подчертаят значението на социалния ангажимент на и към хората с увреждания и хората в неравностойно положение. Опитвайки се да изведат за „обща употреба” идеята, че личната ни социална ангажираност, в съчетание с градивния диалог между нациите, би могла да доведе до така желаната от някои промяна. Така нежеланата от други промяна.

Социалното изключване оказва влияние върху всеки един от нас. Тези, които нямат дом и спят на открито, плащат висока социална (и персонална) цена, лишени от образование и опитвайки се да си проправят път през бедността и мизерията. Но и ние всички страдаме, когато те, нашите съграждани, нашите приятели, липсват и ние не ги забелязваме. Обществото ни сега е по-малко сплотено и всички плащат цената на социалния провал (http://pdfserve.informaworld.com/608486__739048823.pdf).

За десетте месеца работа участниците успяха да проведат интервюта и да пуснат анкети на по темите. И събирайки информация, успяха да очертаят променливите граници на социалната ситуация в България и Германия. Що се касае за живота на уязвимите групи в нашите общества.

Освен онлайн обмен, участниците се срещнаха в Мюнстер, за да изживеят инклузия на практика. Да споделят опита и да предприемат съвместни действия. Пътят от хиляди мили започва с първата крачка (дали Лао Дзъ също е предполагал, че бъде цитиран от А.М.).
Обаче го цитирам. За да опиша станалото и да очертая пътя на това, което ще дойде. Хиляди мили.

А тия хилади замили започват с идните три месеца, когато ще стане готов филмът „Ние за нас в Европа”, участниците ще организират фотоизложби и ще представят резултатите от проекта пред обществеността.

Първият опит постави Анна Велкова, инициатор на проекта. Предлагам ви нейното интервю за българската редакция на „Дойче веле” от 8 септември:

„Ние за нас в Европа“ е международна младежка инициатива, в която участват студенти, хора в неравностойно положение и представители на няколко неправителствени организации. Една от основните цели на проекта е откриването на възможности за по-лесен достъп на хората в инвалидни колички до обществените места и градския транспорт. Според инициаторката на проекта, Анна Велкова, това е основната предпоставка, за да могат те да водят пълноценен живот. Ана Велкова разказва как се е стигнало до идеята за международния проект „Ние за нас в Европа“:

В този момент си помислих, че може би е необходимо не само да се говори на тази тема, а да се изживее нещо, да се покаже това нещо. И затова си помислих, че с един проект, в който младежи от България се срещат с младежи от Германия и обменят опит на темата инклузия, на темата как да се подобри социалната среда в България, би могло нещо да се промени, защото тези младежи от България, които в момента са в Германия, ще имат възможността да се приберат в България, да споделят лично впечатленията си и се надявам по този начин да се сложи началото на нещо много добро и наистина да се подобри социалната среда.

В рамките на срещата в германския град Мюнстер, която е част от международния проект, се провеждат дискусии относно начините на приобщаване на децата с увреждания в обществото, както и относно социалния ангажимент на гражданите на цяла Европа по отношение на тези хора. Опита си споделят и самите деца и техните родители. Те разказват за трудностите, с които се сблъскват в ежедневието си, и предлагат начини за справяне с тях. Според Анна Велкова, една от възможностите хората, изпаднали в неравностойно положение,  да се почувстват пълноценни е изкуството.  Защото чрез него те показват най-доброто от себе си.

С това се занимава и една от неправителствените организации, представени на срещата в Мюнстер ― „Огънят на Орфей“. Тя предоставя възможност на талантливи деца и младежи да развият уменията си в областта на литературата, музиката и театъра. По време на срещата в Мюнстер ще бъде поставено театрално представление като конкретен пример за резултатите от ефективната работа с децата.

Мотото на срещата в Мюнстер гласи: „Нищо не пада от небето“. Ние всички носим отговорността за нашето общество. За осъществяването на поставените цели се изискват много усилия, но засега най-важната задача на организаторите на проекта е да запознаят обществото с проблемите на тези хора.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: