Интервю с Вили Димова

Предоставям ви едно интервю, което проведох с Вили Димова, 29-годишна учителка в детска градина.

1. Как разбирате понятието „хора с увреждания”? – Хора с физически или психически недъг, който пречи да водят нормален живот или да се справят в ежедневието си без чужда помощ.

2. Какви видове увреждания са Ви познати? – Физически : зрителни , слухови, говорни, двигателни.Психически: хора с вродени или придобити заболявания, които са повлияли върху психическото им развитие (аутизъм, шизофрения, генетични заболявания, различни видове синдроми, забавяне в развиетието в следствие на травми или болест).

3. Смятате ли, че тези хора се нуждаят от специални грижи в ежедневието си? – Да. Някои от тях непрекъснати, други поне от малки допълнителни устройства на обществени места, които спомагат придвижването им.

4. Ако отговорът е „да”, избройте какви грижи.  – Има хора, които имат нужда от постоянен помощник в ежедневието им. Други имат нужда от това местата, които посещават- обществени сгради, градски транспорт, учреждения- да бъдат адекватно оборудвани за техните нужди. Което не е толкова сложно.

5. Смятате ли, че хората с увреждания могат да бъдат пълноправни членове на обществото? – Да, поне една част от тях.Тези с физически увреждания могат да се впишат успешно с много малка помощ. Хората се приспособяват и се учат да живеят с недъзите си и могат да водят относително нормален начин на живот и да са полезни  на себе си на общството.

6. В кои сфери на обществения живот могат да бъдат включени? – Всички.

7. Как да бъдат включени? – Основния проблем на хората е липсата на знания и предубедеността им към всичко, което е различно. Нормалната реакция на човек е да се страхуват от различното. Мисля, че информацията и опознаването на тази част от обществото, която има проблеми, би спомогнала за приемането им от другите.  Но смятам, че това най-лесно би могло да стане в детска възраст, докато децата са възприемчиви и приемат нещата много по-бързо и лесно. Осигуряването на работа на тези хора е един от оновните проблеми.

8. Предложете професии, които според Вас са подходящи за хора с увреждания. – Вариантите са много. Много повече,отколкото човек се досеща на момента. По скоро професиите , които  са невъзможни за изпълняване от хора с определен физически недъг, не са чак толкова много.

9. Имали ли сте личен контакт с хора, които под една или друга форма са увредени? – Да.

10. Случвало ли Ви се е да се ангажирате повече или по-малко с проблеми на хора с увреждания? – Да.

11.  Запознати ли сте с проекти на Европейския съюз или други институции и организации, свързани с хората с увреждания? – Не

12. Какво е личното Ви отношение по проблема? – Смятам, че може да се направи много повече за интегрирането на хората с увреждания в обществото и най-малко да им се създадат условия за работа. Не мисля, че е толкова трудно.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: