Фотоизложба – гр. Пловдив

Имаме удоволствието да ви уведомим, че фотоизложбата, която се проведе в гр. Пловдив, ОМГ „Акад. К. Попов“ между 09.11-15.11.2010 , приключи успешно.

Снимките бяха избрани от българската група след няколко конферентни чата и бяха публикувани в блога, за да може и немската група да ги види и да изкаже своето мнение. Така чрез обмен между двете групи се постигна единодушно решение за снимките, които ще бъдат представени. Вики и Сашо написаха коментари за снимките, които да описват и представят проекта, и да бъдат съобразени с аудиторията.

Ето и как изглеждаха те:

МЮНСТЕР – градът с многото църкви, един от най-уредените в Германия и Европа за хора с увреждания. Тротоарите, автобусите, сградите и най-вече хората! Всичко и всички се съобразяват с проблемите на другия. От 280 000 жители 48 000 са студенти, а 28 000 – хора с увреждания. Много студенти от цял свят (в това число и увредени по един или друг начин) идват тук да завършат образованието си и да се учат на хуманно социално отношение.

На участниците в проекта бе предоставена възможността да разберат по-добре хората с увреждания, като се поставят на тяхно място. Заедно те се впуснаха в приключението да обикалят из град Мюнстер в инвалидни колички и с бастуни и очила за слепи. Така можаха да почувстват трудностите на хората с ограничения и да видят отношението на другите към тях.

Освен че участниците в проекта се научиха да вникват в проблемите на човек с увреждане, те разбраха какво е да си зависим от помощта на другия и да се налага да му се довериш, но също така и да имаш възможността да избереш: дали искаш помощ и ако да, в какво да се изразява тази помощ.“

Ние разбрахме какво е да си ням или глух. Но да не можеш да говориш или чуваш като другите не значи, че не можеш да се изразяваш или да бъдеш разбиран. Въпрос на желание за комуникация и пълноценно участие в живота на обществото. Азбуката на глухонемите използва жестове с пръстите на ръцете и е различна във всяка страна.

Когато става въпрос за комуникация и когато всеки има собствено мнение за правилата на играта, неминуемо се появяват конфликти. Умението на човека да ги преодолява е най-важното в отношенията му с другите. Игровият уоркшоп имаше една интересна особеност – участниците трябваше да се справят с проблемите в общуването по време на играта БЕЗМЪЛВНО, без помощта на думите.

Когато сме изпълнени с любов и радост, уважение и приемане, няма значение как наричаме дома си – моята къща, България, Германия, Европейски съюз. Той е мястото, което заедно създаваме и пресъздаваме, където заедно творим, където сме единни и се подкрепяме.

Ето така си представяме къщата, наречена „Европа“ – нашия дом. Неговите врати са винаги отворени и няма значение какъв си, защото си поканен да влезеш.

Участниците в проекта изиграха приятелски мач заедно с футболния отбор на спортен клуб “Blau-Weiß”. Всички се уверихме колко много се работи с деца и младежи с увреждания в Германия. Немският отбор, съставен предимно от юноши с увреждания, показа отлична форма – стратегия, тактика, дисциплина. Това им донесе заслужена победа. А за нас – радост от общуването на терена.

Двата отбора дадоха всичко от себе си и забравиха различията помежду си. А всъщност те имат ли такива?

Спортът и музиката могат да присъстват в една зала – това изпитаха на практика участниците в проекта след футболния мач. Началото на едно хубаво приятелство бе поставено и като доказателство залата на спортния клуб беше предоставена за подготовка на музикалната част към театралното представление, което беше изнесено в последния ден от проекта.

Леко изморени, но пълни с ентусиазъм, участниците се отправят към Гелзенкирхен, за да разширят хоризонта си и да разберат как живеят хората с увреждания в рамките на един от най-иновативните проекти, спадащи към проектите „Социално предприемачество“ – „Хоф Холц”

На път за Гелзенкирхен, където се намира социалният комплекс „Хоф Холц”. В него хора с и без увреждания работят и живеят заедно и се самоиздържат

Пристигнахме! В „Хоф Холц” има ресторант-кафене, обор за животни… Посетителите могат да си починат от пътя, да хапнат и да се полюбуват на понитата, муфлоните, папагалите, пуйките…

Идеята за „Хоф Холц” се ражда преди 5-6 години, когато в Северен Рейн-Вестфалия започва целенасочена политика за създаване на условия за хора с увреждания да водят самостоятелен и самоопределен начин на живот.

Всяко евро, дадено за вурст с хлебче, кафе или разходка с кобила из двора на комплекса, стопанисван от хора с и без увреждания, остава в „Хоф Холц”. По този начин комплексът се самоиздържа.

Идеята, стояща в основата на подобен тип комплекси, е хората с увреждания да напуснат социалните домове и да заживеят самостоятелно и заедно с другите членове на обществото в една по-хармонична, близка до природата среда.

Надписът на кафенето „Leben gemeinsam erleben“ („Да изживеем заедно живота си“) е символ на философията на „Хоф Холц“.

Г-жа Биргит Едлер, основател на дружеството „Амбулантна служба” – Мюнстер. Дружеството е с идеална цел и помага на хората в неравностойно положение и хората с увреждания да живеят самоопределен начин на живот с помощта на лични асистенти-доброволци.

Започнала като движение на хора с увреждания, „Амбулантна служба” способства за създаване на социални структури като отговор на нуждите на хората с увреждания. Тези социални структури от своя страна, водят до създаване на политически структури, които работят за генерално решаване проблемите на увредените, като дори създават работни места за тях. Хора с физически проблеми, но със силен дух създават една лавина от процеси и институции в подкрепа на всички като тях.

Г-жа Дорис Рютер (пълномощник по въпросите на хората с увреждания за град Мюнстер, Служба за социални грижи) представи Комисията за насърчаване на инклузията на хора с увреждания в Мюнстер. Комисията работи към местния парламент на града, в нея задължително участват и хора с увреждания, за да бъдат взетите решение и мерки адекватни към нуждите им. Така те се ангажират с проблемите на други хора в тяхното положение и помагат.

Марк Хунен (актьор и театрален педагог) и участниците в проекта „Ние за нас в Европа” създават сценария за театралното представление, с което приключи срещата в Мюнстер. Главната „героиня“ в случая е шишето, което бе наречено Кати.

Целта на театралното представление бе българските и немските участници да изживеят на практика „социалното включване” (инклузията), като работят заедно.

Всеки един от участниците се включи в подготовката и изнасянето на постановката за Кати: Табеа Михел (в дясно) помогна при изготвянето на надписите за представлението. Освен това успяхме да привлечем и съмишленици извън проекта, които активно се включиха в реализацията му – като Камила (в средата), която участва в представлението.

Езиковите различия бяха преодолени с лекота благодарение на музикалната режисура. Веселин Ничев, Виктория Илиева и Евгения Тагарева подготвиха музикалния съпровод на представлението, включваш оперни арии, български естрадни песни и много инструментална музика, подходяща за различните сцени.

Веско Ничев (роден с увреждане – следствие от детска церебрална парализа) е подготвен от пловдивски педагози, приет на общо основание с изпит в пловдивското Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков”, където учи в момента. Мечтата му е да стане оперен певец.

В изготвения от участниците сценарий Кати и брат й претърпяват инцидент, пътувайки с автобус. Това ще ги накара да преосмислят живота си в посока любов и съпричастност към другите. Страданието и състраданието ни водят към един по-добър свят, в който ние играем активна роля.

Продължение на проекта „Ние за нас в Европа” е създадената интерактивна онлайн платформа за развитие и презентация на социални проекти: http://weurope.mixxt.eu/

Ние сме първият проект, при който по-голямата част работата по проекта протича в специално създадени блогове на немски и български език. Допълнително разработваме социална платформа за подкрепа на бъдещи проекти. С тази платформа целим да представим деца и младежи с увреждания и в неравностойно положение, които имат талант. Така бихме могли да спечелим по-голяма подкрепа за тях (което е напълно в синхрон с целите на фондациите „Огънят на Орфей” и „Подкрепа за реализация“ – партньори на проекта).

ВСЕКИ ОТ ВАС БИ МОГЪЛ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ И ДА ПОМАГА – ОНЛАЙН!

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

С Евгения на 09.11.2010 окачихме снимките с текстовете, приложени към тях, на третия етаж на ОМГ „Акад. К. Попов“,където има специално пригодено за изложби място. Още докато работехме, някои от минаващите ученици проявиха интерес и им разказахме за проекта.

А в следващите дни имаше голям интерес към изложбата от страна на ученици и учители и валяха въпроси.

Всички сме много щастливи от резултатите и ви пожелаваме и на вас в Германия една чудесна изложба.

11 коментара to “Фотоизложба – гр. Пловдив”

 1. Добре дошли! « Ние за нас в Европа Says:

  […] участие в изработването на документален филм>>>, фотоизложба на тема „Активно гражданско участие като …, откриване и поддържане на първата интерактивна […]

 2. Die Fotoausstellung der bulgarischen Gruppe in Plovdiv, Bulgarien « Wir für uns in Europa Says:

  […] Hier sind die ausgewählten Fotos und die Texte dazu der bulgarischen Gruppe >>> […]

 3. Плами Says:

  „Страданието и състраданието ни водят към един по-добър свят, в който ние играем активна роля.“

  Много добре казано!
  Адмирации за това, което правите! Дано тази инициатива се разрасне, България определено има нужда от повече ангажираност за формиране на едно по-добро поведение и европейско съзнание по отношение на хората с увреждания.
  Пожелавам ви много успехи!


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: