Участие в телевизионното предаване „М като мога“ на 01.10.2010 г.

На 01.10.2010 г. от 21.15ч. по местната „Телевизия Видин“ се излъчи телевизионното предаване „М като мога“, инициирано от фондация „Подкрепа за реализация“, в което в рамките на 20 минути представих проекта „Ние за нас в Европа“. Два дни преди това, на 29.09.2010 г., дадох интервю по същата тема на репортер от споменатата по-горе телевизия, но то беше около 5 минути и беше излъчено във вечерната информационна емисия.
Предаването „М като мога“ беше излъчено на живо. Предварително имах възможността да си подготвя някакви ориентиращи въпроси, тъй като водещият не беше много наясно с проблематиката. Първият въпрос, който ми зададе, беше „Бихте ли ни разказали нещо повече за проекта “Ние за нас в Европа” – каква е идеята му; кои са участниците, как се реализира?“ Отговорът ми беше свързан с изясняване на въпроси относно целта на проекта, целта и амбициите на организаторите и на нас като участници; кой финансира проекта; къде се провежда; кои са партньорите; какви хора участват.

Втори въпрос: „Тъй като понятията „инклузия“ и „партиципация“ тепърва навлизат в българското обществено пространство, бихте ли разяснили за по-широката аудитория какво точно означават те?“ На този въпрос следваше един доста дълъг и изчерпателен отговор, тъй като, както видях и от резултатите от проведените анкети, има доста хора, които не са наясно с тези понятия. Опитах се да дам определения и да подкрепя казаното с примери, за да може да достигне и до най-обикновения човек.

Следващ въпрос: „Какъв е периодът на провеждане на проекта?“ – разказах за трите етапа на проекта.

„Защо срещата по проекта се проведе точно в Мюнстер“ – този въпрос много се чудех дали да го включа, но четейки някъде в блога, попаднах именно на негов отговор, а и след видяното в града наистина аз за себе си си отговорих защо точно Мюнстер (защото Мюнстер е не само град, който е изключително красив, но и предлага на хората с увреждания високо качество на живот).

„Споменахте, че по време на срещата са били предвидени посещения на иновативни социални проекти, свързани с хора с увреждания. Бихте ли ни разказали нещо повече за тях?“ – ето тук имах възможността да разкажа за посещението в Гелзенкирхен и проекта „Хоф Холц“, за всички възможности, които предлага този комплекс за живеене и работа на хората с увреждания.

И последният въпрос беше: „Какво предстои в следващите месеци?“ – разпространяване на резултатите от срещата.

Това беше в общи линии моето телевизионно представяне на проекта. Освен това непосредствено след завръщането си в България проведох екипна среща с колегите специалисти в Център за социална рехабилитация и интеграция (психолог, социален работник, кинезитерапевт, трудотерапевт, юрист и организатор социално облужване), за да разкажа за посещението в Мюнстер и за опита, който добих.

2 коментара to “Участие в телевизионното предаване „М като мога“ на 01.10.2010 г.”

  1. Gedacht, geschafft, erlebt, geschrieben… und in den Medien vertreten « Wir für uns in Europa Says:

    […] Sie im bulgarischen Blog des EU-Projektes finden (oder unter den folgenden Links auf Bulgarisch: 1. Artikel, 2. Artikel, 3. Artikel, 4. Artikel). Die Faszination der bulgarischen TeilnehmerInnen über ihre […]

  2. flowersandbullets Says:

    Здравей, Ася!

    Поздравявам те за успеха да привлечеш медийното внимание във Видин. Мисля, че нещата, които си разяснила, обхващат голяма част от най-важната информация за проекта. Хубаво е , че си обяснила на общността и понятията „инклузия“ и „партиципация“, които са сравнително нови за България. Надявам се да си накарала повече хора да се замислят за сегашното ни положение.

    Ивета


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: