Хоф Холц – или как МОЖЕ нещата да стават

Здравейте на всички читатели.

Намерих си това писание в тетрадката от Мюнстер и реших да го споделя с вас. То е за иновативния социален проект Хоф Холц в Гелзенкирхен, който посетихме на втория ден от престоя ни в Германия. Разширявала съм го и с мисли, които ми идваха на момента. Ще се радвам да разбера какви мисли е породил у вас Хоф Холц…

“Hof Holz” – Гелзенкирхен

 

(Или разказ за това как понякога желанието и креативността са по – важни от многото средства за създаването на нещо хубаво)

 

Рано сутринта пристигаме в Гелзенкирхен.  Това нито малко, нито голямо градче се намира в сърцето на всеизвестната Рурска област и е било основано предимно от минни работници. Тази работническа атмосфера се е запазила и до днес, въпреки че има и модерни примеси, които придават на градчето уникален вкус.

А ето че точно в центъра няма типичните лъскави бизнес сгради, а голям озеленен комплекс „Hof  Holz”- където живеят и работят хора с увреждания.

Влизаме и на вратата ни посреща нашият екскурзовод. Минаваме кръгом от ляво надясно през по–важните места. Първо кафенатата, от които те отблива миризмата на бира и наденички. Тези заведения печелят главно от туристи, които идват да посетят този иновативен самоиздържащ се комплекс – за сега единствен в света. А и знаят, че парите, които дават, няма да отидат в джоба на някой алчен чичко, а ще спомогнат на хората (с увреждания) да водят един самоопределен начин на живот и да се чувстват щастливи.

Продължаваме нашата разходка. Стигаме до комплекс от странни съоръжения, за които разбирам от екскурзовода, че съставят игрална площадка за деца – с и без увреждания. Сещам се , че съм виждала на много места съоръжения, пригодени отделно за хора с увреждания. А не е ли това метод за отдалечаване от инклузията, така желаната равноправност и единност в обществото? Явно „Хоф холц” бяха открили решение на този проблем – всичко трябва да бъде пригодено за всякакви хора. А и децата с увреждания още от малки могат да се почувстват пълноценни като играят със свои другарчета – какви – какво значение има?

До катерушките спокойно си живеят най–различни видове животни–лами, козички, гъски – повечето от тях, приютени в комплекса, след като са били изоставени и така им е даден втори шанс. Те се използват за терапия на живеещите там хора. Замислям се дали ние – средностатистическите учещи и работещи хора – нямаме нужда от терапия, от спокойствието и любовта, с които могат да ни дарят животните. Не е задължително да си „болен”, за да се възползваш от каквато и да е възнообновяваща терапия от време на време.

По–надолу по пътечката гордо се издига произведение на изкуството – разпятие, направено от отпадъчни материали. В него е заложена символиката – такава, каквато може да се приложи и за целия „Хоф Холц” – всеки ресурс може да се позлва по някакъв начин. Съгласна бях. Точно тази истина бяха осъзнали създателите на комплекса и я бяха приложили на практика доста добре. Тук си задавам въпроса „А ние в България можем ли, при наличието на толкова много ресурси?”

Така съм посяла зрънцето на някои въпроси, които ме вълнуваха по време на посещението в Хоф Холц. Ще се радвам да разбера и вие какво мислите…

Един коментар to “Хоф Холц – или как МОЖЕ нещата да стават”

  1. Anni Says:

    Скъпа Ивета,

    Статията ти много ми хареса! Много благодаря! 🙂

    Със сърдечен поздрав:
    Ани


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: