На линия

На 8 септември, след като участниците в проекта „Ние за нас в Европа“ се срещнаха с д-р Тойбенер, преподавател в Университета по социология в гр. Мюнстер, Германия, изникнаха някои въпроси относно възможностите на онлайн платформите да се интегрират успешно или да интегрират в себе си различни социални мероприятия за хора с увреждания и хора в неравностойно положение.

В това отношение платформи като нашата http://weurope.mixxt.eu/networks/groups/new имат, според мен, двоен ефект: от една  страна, те правят комуникацията между участниците в различни проект изключително по-бърза и в някои отношения по-ефективна, а и впоследствие могат да послужат като рекламен материал, един вид „доказателствен музей“, където да се проследи как е работено по проекта от началото до края; от друга страна, без съответните приложения, които позволяват и на хора с увреждания да участват пълноценно в процеса  на комуникация, платформата би имала ограничаващ ефект.

Същевременно, участниците могат да създават собствени блогове, работни групи, които след изпълняването на някоя определена задача да бъдат изтривани, страници „под шапката“ на общата платформа. Така каналите се разклоняват и шансовете повече хора да се включат в процеса на обмен на идеи, на тяхното разработване и т.н. става по-голям.

Според мен, обаче, за да върви работата в платформата ефективно, са необходими и санкции. Това означава не заплаха да те изключат от платформата, ами например на принципа на състезанието или пък посочването на изоставащите, и съответно – на напредващите. Погледнато отстрани, изглежда грубо, но всъщност целта не е да се осмиват изоставащите или пък да им се дърпат ушите, а да се стимулират да се включат по-активно.  Това е същото като в игрите – печелиш точки, изправяш се пред препядствие, не го преминаваш и се връщаш ниво назад. Нито си изцяло изключено от играта, нито можеш да се върнеш назад. Това е.

Още едно подобрение, което би улеснило работата на участниците в бъдещ проект, който се разработва в онлайн платформа: би било добре опцията за получаване на известие за нови публикации по имейл да включи и получаване на имейл за нов коментар. Защото новите публикации поставят началото на нещо ново и дори да я прочетеш със закъснение, ти, така или иначе, ще почнеш от началото. Докато при коментарите с течение на времето се изгражда диалог и ако изгубиш нишката, после ти се налага да се връщаш от началото, през това време хората са свършили работата и ти си изостанал. Получавайки известие за нови коментари, би те държало в течение непрекъснато.

Вече има различни помощни софтуерни приложения, които помагат и правят по-лесно „сърфирането“ на хора с уврежданя: конвертират информацията от писмена в картинки, увеличават мащаба на онази част от екрана, на която се намира курсорът на мишката, програми за гласови команди, затъмняване на фона, за да се откроят контрастите и пр.

След като се преценят индивидуалните нужди на всеки човек с увреждане – участник в бъдещ проект, може да му бъде помогнато да инсталира съответните програми и работата му да бъде улеснена, а той – успешно „включен“ в целия процес по взимане на решения и т.н.

Възможностите са много и същевременно (като основен работен принцип) – ограничени. Сега ми идва наум, че може да се помисли и за услуги от типа на PayPal и така хора, които искат да помогнат на участниците и имат отворени и обезпечени пей-пал сметки, могат да даравят известни суми без никакви затруднения, без излишно ходене до банката.

Мисля, че социалните платформи имат бъдеще в проектирането и изпълнението на социални проекти. Както разбрахме и преди срещата с д-р Тойбенер, работейки по блога, както се уверихме след срещата с нея.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: