Да направиш сценка за 60 секунди

Имаме две страни – България и Германия. Имаме и едно гражданско общество. Ако ги смесим по определен начин, ще получим различни резултати: две държави с активно гражданско общество, две държави без всякакво активно гражданско общество или една държава с и една без активно гражданско общество. Такива хипотетични ситуации ни беше представила Ани Велкова през една от срещите ни в рамките на обмена в Мюнстер. Разделихме се в три групи като всяка една пое задачата да представи една от тези хипотетични ситуации. Имахме време, бели листове, химикалки, маркери и още много неща за писане, каквито душа ни поискаше. Оставаше само да поемем инициативата в свои ръце и да представим нещо без ръководител, без лектор, на нашия си език, един на друг.

Моята група се занимаваше с най-сложната ситуация – когато в едната държава няма гражданско общество, а в другата – има. Тези две държави бяха България и Германия. За нас беше много трудно да представим под формата на сценка подобни взаимоотношения. Това си пролича и от хаоса, който настъпи на работната ни маса. Рисувахме, смяхме се на нелепите си идеи и измежду тях успявахме да отсеем тези които според нас „ставаха”. Фактът, че по случайност в една група се бяхме събрали най-скованите участници и най-забавната майка (Милена Ничева), съвсем не помогна на решението ни за сюжета на сценката. Никой не искаше да играе и решихме, че просто ще стоим на едно място и ще говорим… докато не видяхме колко невероятно представяне бяха подготвили другите две групи.

От тях разбрахме, че ако в двете страни няма активно гражданско общество, това може да доведе до много лоши последствия и, че едно активно гражданско общество може да превърне живота в рай. Само че на нас се падаше честта да поставим контраст не между две сценки, а в рамките на една. Само че не бяхме измислили нещо толкова добро, колкото другите, даже нямахме идея. Ето как за 60 секунди измислихме нашето представяне. Докато със Сашо местихме едно бюро, се уговорихме и набързо поехме инициативата да доразвием идеите на целия екип като аз застанах пред всички и започнах да изнасям реч за политическото състояние на България и Германия, докато Сашо използва общите ни рисунки, за да онагледи думите ми – отражение на идеите на членовете на групата. Всъщност съвсем бях забравила кои мисли определихме като важни и кои – като излишни. Затова казах всичко, което ни беше дошло на ум. Мога да кажа само, че се получи.

Подобен групов уъркшоп, воден от Ани, имахме още преди да се занимаем със сценките. Темата му беше „да нарисуваме Европа-нашият дом”. За целта имахме цветни картони, маркери и всичко останало, което ни трябваше. И така отново се разделихме на групи, но този път четири. Но това нямаше значение, защото темата ни беше една, само че работехме по трима на един лист. Всеки имаше пълната свобода да добавя нещо от себе си, но не и да маха това на другите. И така за пореден път се убедих как без да говори човек може да каже толкова много. В моята група бяха Боби и Марен, които не можеха да общуват с думи, но все пак се получи една къща – с покрив, стени, градина, деца и слънце, защото независимо от държавата всеки има представа за дом и знае как се строи той. Еднакви бяха и идеите на всички ни – любов, свобода, равноправие. Едната къща имаше всичко, беше пълна с хора, мебели, детски играчки, всичко, което човек би желал да има, за да бъде щастлив. Друга имаше музика, звезди и никаква врата, защото когато един свят е щастлив, къщата не се нуждае от врата и ключалка. Защо тогава изобщо да има покрив и стени, когато светът може да стане дом? Това ни казаха Калина и нейната група като закачиха на стената тяхната къща – поле с красиво цвете.

Едно общо нещо имаше във всички картини – слънцето, защото то свети еднакво за всички.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: