Нова идея за проект! Добре дошли в нашата платформа: weurope.mixxt.eu! – от Яница

Преведох част от статията на Яница, в която тя ни представя идеята си за нов проект на младежка тематика:

Скъпи посетители и посетителки на нашия блог,
Бих искала да ви представя моята идея за един нов проект, за който може да се информирате на адреса на нашата платформа weurope.mixxt.eu, както и да го обсъждате, ако желаете.
Проблематика: Има много младежи, които по различни причини страдат от чувство за малоценност. Пониженото самочувствие властва над днешната младеж и се проявява по много начини: от системен тормоз над съучениците, през злоупотреба с алкохол до агресивно поведение и т.н. Това са познати теми, с които се занимаваме всеки ден. Прави ли се нещо по тези въпроси в семейството или извън него? Как можем да помогнем на нашите младежи по време на тяхното израстване? Това трябва да бъде темата на проекта. Достатъчни ли са според вас мерките, които се взимат в момента?
Описание на проекта „Кой си ти?“:
Проектът се състои от четири фази:

• През първата фаза експерти ще съставят отбор от 10 младежа от различни институции, организации и училища. Те ще направят една среща, за която ще говорят с младежите. Първите 10 могат да поканят още 10 по техен избор, които също да участват в срещата. Програмата ще бъде подготвена от екип специалисти ( 1-2 социални работника, педагози, уелнес треньори, треньори по айкидо и евентуално театрални педагози).
• Втора фаза: Срещата се състои. След като експертите и младежите се запознаят, заедно ще съставят програмата, която се очаква да осъществят. Проектът има за цел да освободи потиснати чувства, да засили кооперацията, да намали агресията, но също така и да засили способността на човека да се налага, да иска да се защитава и да застава зад интересите си. Тези дейности трябва да бъдат добре съчетани, добре обмислени, разнообразни и забавни. По време на срещата е важно да се създаде задушевна, уютна атмосфера, в която се допуска конструктивна критика, защото всеки трябва да се чувства като част от групата. Избраните младежи трябва да са възможно най-различни (с емигрантски произход, от социално-слаби семейства, с увреждане или с други особености като наднормено тегло например). Това предразполага необходимост от сработване и подтиква към това да се поставиш на мястото на другия.
• Трета фаза: 10-те младежа, поканени от първите, ще организират един уикенд под надслов „Кой си ти?“ През първия ден младежите ще кажат как им се е сторила миналата среща. През втория ден ще организират един малък празник в семеен кръг и ще представят впечатленията си чрез изкуство или по друг начин.
• Четвърта фаза: Двете групи се събират и посещават училища или организации и разказват за преживяванията си, може би организират игри с други групички и събират идеи за предстоящи срещи.

Цел: Името на проекта е „Кой си ти?“ Той има за цел да намали конкуренцията между младежите и същевременно да засили способността им да работят в екип. Като аналогия с нашия сегашен проект с мото „Инклузия вместо интеграция“, ще използваме като мото: „Кооперация вместо конкуренция“.
Мога да подкрепя концепцията си и с една мисъл на Алберт Камю: „Не върви пред мен, защото мога да не те последвам; Не върви след мен, защото няма да те поведа; Върви до мен и бъди мой приятел! “
Разбира се, понякога всеки се нуждае от чувството, че го „побутват“ в правилната посока, за да може да стои до приятелите си. За това става въпрос в проекта:
Като едни подрастващи хора в средата на Европейския съюз, младежите, които са преодолели затрудненията си, могат да развият по-нататъшни интереси в посоката на социалните проблеми. Позволете ни да създаваме малки общества, които всъщност са основните клетки на голямото европейско общество!
Това са моите първи мисли за една нова идея за проект, която можете да разгледате и обсъдите в нашата платформа: http://weurope.mixxt.eu.
х по-голямата част от статията на Яница, в която тя ни предлага

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: