Фотоизложбата в Мюнстер (aвтор: Силвия Патрон)

Участниците от германската група в младежката инициатива“Ние за нас в Европа“ представиха на 4ти декември в културен център „Ла Ви“ снимки и филми от срещата в Мюнстер.  Снимките представиха темата: „Активно участие в обществените  процеси като път към социално включване (инклузия)“. Това е и основната тема на проекта „Ние за нас в Европа“, с която участниците се занимаваха от месеци. Те сравниха ситуацията на хората с и без увреждания от България и Германия и съпоставиха своя социален ангажимент в нашето време. Освен развитето на концепти за самата изложбата беше предизвикателство и създаването у посетителите на усет за „Инклузия (социално включване)“.

 

Ани Велкова, координатор на проекта, разказа за първия път, когато видяла как реагират хората в България, като чуят „увреждане“.

Може би твърде лесно забравяме, че хората с увреждания не биват възприемани във всяка европейска държава като естествена част от обществото. Ежедневните унижения и пренебрегване на правата им често пъти се случват, без да бъдат осъзнати от обществото. Аника Захер и Светлана Моллова откриха официално изложбата. Нашата Аника наистина много се постара да организира всичко както трябва. И тук се сещам за нещо от статията на Аника: „Чрез това тясно сътрудничество с управителя на Ла Ви и някои от неговите колеги постигнахме нещо наистина чудесно, с което можем да се гордеем“. Искам само да добавя, че наистина можем да се гордеем с резултата.

Всички участници в проекта искат да допринесат за развитието на европейската идентичност при всеки, за когото „да си различен“ е нещо нормално. Чрез представянето на филма за развитието на проекта през последните седем месеца инициаторите целят останалите хора да се заразят със социалното ангажиране. Документалният филм е отражение на активната работа на много хора, които вложиха в проекта своите време и енергия и допринесоха инициативата да стане стабилна основа за международна работа на младите хора. Ани Велкова обясни на посетителите на изложбата, които дойдоха тази зимна събота вечер, защо понятието социално включване (инклузия) е от такова голямо значение в нашия проект. Стана ясно, че не всеки в Германия е запознат с темата. Накрая бяха изразени благодарности към фирмата „Франке и Франке“ и центъра за социална дейност „Ла Ви“ за тяхната подкрепа!!!

Превод: Дилян Палаузов

Advertisements

Един коментар to “Фотоизложбата в Мюнстер (aвтор: Силвия Патрон)”


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: