Среща в Община Пловдив

Здравейте на всички !

Искам да се извиня за забавянето на статията, тъй като събитието се проведе на 26.01.2011, но имах здравословни проблеми и бях възпрепятствана да споделя с вас за срещата ни с представители на местната власт и на местни неправителствени организации.

През декември с Евгения Тагарева бяхме поканени на среща на Обществения съвет за съдействие и контрол при изпълнение дейностите по „Стратегия на Община Пловдив за равни възможности на хора с увреждания 2009-2011”. За съжаление обаче беше малко преди Коледа и повечето хора бяха възпрепятствани да присъстват. Все пак ни беше дадена възможността да представим проекта, но единодушно се реши, че ще е по-разумно да се организира още една среща след празниците, а именно тази на 26.01. Тогава за щастие и Вики беще в Пловдив, така, че имахме възможността да отидем и трите в Общината – Евгения, Виктория и аз. Прилагам и писмото, с което бяхме поканени повторно, за да можете да видите какво е било на дневен ред за обсъждане:

Имам удоволствието да Ви поканя на среща на Обществения съвет за съдействие и контрол при изпълнение дейностите по „Стратегия на Община Пловдив за равни възможности на хора с увреждания 2009-2011” на основание чл. 7.1. от Правилника за устройството и дейността.

Срещата ще се състои на 26.01.2011 г. (сряда) от 10.30 ч. в сградата на Община Пловдив на пл. „Ст. Стамболов” №1 в зала 36.

Срещата ще премине при следния дневен ред:

1. Нина Банкова (Директор, Дирекция „Хуманитарни и социални дейности”) – Отчет пред Обществения съвет за сътрудничество и мониторинг за напредъка през 2010 година по изпълнението на „Стратегия на Община Пловдив за равни възможности на хора с увреждания 2009-2011”.

2. Евгения Тагарева (Фондация „Огънят на Орфей”) – Презентация на международната младежка инициатива „Ние за нас в Европа” и възможностите за включване в онлайн платформата на проекта, който застъпва доста иновативни похвати, като създаване на социална онлайн мрежа с помощта на преподаватели от Института по социология при Мюнстерския Университет и използване на изкуството като средство за работа и пълноценно включване на хора с увреждания. Вземане решение за включване на Община Пловдив в работата по проекта и сътрудничество с немски социални служби и неправителствени организации на и за хора с увреждания и хора в неравностойно положение през 2011 година.

3. Планиране мероприятия по изпълнението на „Стратегия на Община Пловдив за равни възможности на хора с увреждания” за 2011 година.


Както бе описано в програмата, срещата започна с отчет, който даде госпожа Нина Банкова.  По-долу можете да видите списъкът със социалните услуги за хора с увреждания, за които са успели да се преборят от отдела по „Хуманитарни и социални дейности“. Тези услуги могат да ползват хората с увреждания на територията на Община Пловдив.

След като госпожа Банкова приключи с доклада си, представители на неправителствените организации започнаха дискусия с нея и я попитаха как стоят нещата с бюджета за тази година. Отговорът беше доста разочароващ за всички ни, включително и за представителите от Общината. Оказа се, че в бюджет 2011 за социалния отдел има точно 0 лева за финансиране на странични дейности. Госпожа Банкова също изрази своето разочарование от този факт и каза, че наистина са с вързани ръце.

Но ние се опитахме да им обясним идеите на проекта, че въпреки липсата на пари можем да бъдем толерантни един към друг и да променим своето съзнание към хората с увреждания. Това не коства нищо.

Евгения разказа резюмирано за проекта и за всичките му етапи. На фона на нейната реч вървеше и документалният филм. Госпожа Банкова изказа своите поздравления за хубавата инициатива, поета от нас, и ни подкрепяше през цялото време.

След като срещата приключи, някои представители на неправителствени организации дойдоха при нас с желанието да разберат повече за проекта. Ние им дадохме допълнителна информация и им показахме блога и платформата, обяснихме им техните възможности. Сега се надяваме и да се представят в тях. 🙂

Евгения беше и интервюирана от двама журналисти  – от пловдивския вестник „Купонъ“ и от списанието „Кураж“ – издание за хора с увреждане в България. Прилагам статията от вестника, ако някой иска да я прочете.

Един коментар to “Среща в Община Пловдив”

  1. Gedacht, geschafft, erlebt, geschrieben… und in den Medien vertreten « Wir für uns in Europa Says:

    […] finden (oder unter den folgenden Links auf Bulgarisch: 1. Artikel, 2. Artikel, 3. Artikel, 4. Artikel). Die Faszination der bulgarischen TeilnehmerInnen über ihre Erfahrungen in Deutschland sowie ihre […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: