ПРОМЯНАТА В НАС И В ДРУГИТЕ

Здравейте, скъпи приятели,

Вече мога да обобщя своите впечатления от реакцията на българското общество към проекта „Ние за нас в Европа” – на базата на своите контакти с журналисти, които помогнаха много за разпространението на проекта в България, с институции и организации, които имат отношение към проблемите на хора с увреждания, с обикновени граждани, които са слушали и гледали нашите интервюта в медиите или просто са разговаряли с нас, за да научат повече за проекта и опита на немското общество, на базата на изложбата, представяща   инициативата „Ние за нас в Европа” сред младите хора на Пловдив.

Отзивите за проекта в България са силно положителни. Имах радостта да чуя много поздравления за всичко, което участниците в проекта постигнаха. И много надежда, че щом има млади хора, които се стремят към промяна в общественото мислене и отношение, може да се очакват много позитивни промени и тук, в България. В нашата страна се прави немалко за хората с увреждания, но както институциите, така и неправителствените организации и обикновените хора биха желали много повече – от себе си и от другите.

Българското национално радио оказа най-сериозна медийна подкрепа на проекта и с трите си програми – „Хоризонт”, „Христо Ботев”, „Радио Пловдив”. Разбира се, дължим благодарност и на Нова българска телевизия, която се гледа в цялата страна, че откликна веднага на желанието ни  да провокираме обществена дискусия за отношението на хората и политиците към инклузията. Появите ни в медийното пространство предизвика лавинообразен процес, за нас научиха и други организации и медии, които също изявиха безрезервно желание за контакти и бъдещо сътрудничество.

Всички те очакват, че заедно ( в това число и всички вие) можем да продължим с нови разработки по темите на проекта.

Най-радостното е, че вдъхновени от постиженията на „Ние за нас в Европа”, журналисти от Радио Пловдив искат да създадем заедно проект, който да помогне за създаване на специализирано предаване за хората с увреждания, Опитът показва, че тези хора ползват предимно радиото като медия, особено незрящите.

На двете срещи с Обществения съвет за хората с увреждания в Пловдив представители на различни организации ни задаваха много въпроси за опита на немското общество. Уверена съм, че този опит вдъхновява, тъй като ние акцентирахме в своите изказвания, че инвалидите в Германия са се борили десетилетия за постигането на определено отношение към тях. А сега ние, участниците в този проект, се борим за същото!

Удовлетворена съм от реакцията към проекта „Ние за нас в Европа”. Интересът надхвърли моите очаквания, което ни радва много и носи удовлетворение, че сме направили крачки към качествена промяна в мисленето. А такава промяна винаги е необходима – и в България, и в Германия, и преди и сега, и утре!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: