Регионалната асоциация (Ландшафтсфербанд) на Вестфален – Липе

Много е трудно да се пише за нещо, което като вид асоциация в България не е познато и не съществува, но пък затова е и толкова важно да се представи една отлично действаща германска такава. Това е вид асоциация, играеща голяма роля в развитието на региона, един вид комунално обединение. LWL (Landschaftsverband Westfalen-Lippe, Регионална асоциация на Вестфалия – Липе) е една от най-големите асоциации в Северна Вестфалия. Членовете й са политически независими, но в същото време и част от общинското управление. В названието й са указани имената на регионите, за които е отговорна – Вестфален (Вестфалия на български) и Липе. Общините и градовете от тези региони са членове на горе споменатата асоциация. Те заедно изпълняват регионални задачи в рамките на комуналното самоуправление. Към асоциацията принадлежат 150 институции и тя е работодател на около 13.000 служители. Задачите на LWL са предимно в социалната сфера, психиатрията,младежта и културата. Асоциацията е отговорна за регион с население от 8,3 милиона души.

Мотото й е „За хората. За Вестфален – Липе“.

Работа в социалната сфера

Това е една от най-големите немски асоциации, подпомагаща интеграцията на стари, болни или на хора в неравностойно положение. Тя е опорна точка за много домове за стари хора и инвалиди, осигурява сигурно и достъпно работно място за хората в неравностойно положение, като помага на работодателя да осигури нужните условия.

Работа в сферата на психиатрията

Към Регионалната асоциация Вестфален-Липе принадлежат: 14 психиатрични клиники, които работят в областта на психосоматичните, неврологичните заболявания, както и с хора, страдащи от различни видове зависимости; 3 помощни центъра и 35 дневни клиники.

Работа в сферата на младежта и културата

Към асоциацията работи Младежка служба (еквивалент на българския Отдел за закрила на детето), която подпомага работата на около 89 младежки служби в различни градове в Германия. 35 училища са част от асоциацията, в които се изучават над 7.000 деца с увреждания.

Една от задачите й е също и запазването на културното богатство в провинция Вестфалия: 17-те музея на асоциацията представят културата и историята на региона.

Официално асоциацията е основана през 1953, но залегнала в основата й е регионалната организация „Вестфален“, създадена още през 1886 година. LWL се разраства по време на Ваймарската република. Задачите и работата й се удвояват след края на Втората световна войни, като се изявяват предимно в грижата за и моралната подкрепа на пострадалите. По това време нейна цел е и възстановяването на разрушената инфраструктура.

Сигурно един от основните въпроси, които си задава читателят, е финансирането на асоциацията LWL (или по-точно как се финансира една такава огромна асоциация)? Бюджетът за 2010 година е възлизал на 2,4 милиарда евро, като 2/3 от тази сума идва от данъците на 27-те общини и региони, членове на асоциацията; провинция Северна Вестфалия също осигурява част от средствата. 83% от разходите на организацията са за социалната сфера.

Регионалната асоциация Вестфален-Липе дава възможност на хората да се ангажират и доброволно (т.е. неплатено) и да подкрепят и работят в една от многобройните й институции – било то музей, клиника или училище за деца в неравностойно положение.

Дали това не е пример за асоциация, която бихме могли да следваме, за да изградим едно по-здраво и социално стабилно общество? Нека се научим от опит, базиращ се на традиция от 1886 година. А тръгнем ли по този път – път на равнопоставеност на всички без изключение, на който и да е, и на осигуряване на еднакви условия за живот и работа – ще пожънем сигурни успехи.

(Превод Моника Мирчева – http://www.lwl.org/LWL/portal – официалната интернет страница на Регионалната асоциация (Ландшафтсфербанд) Вестфален – Липе )

2 коментара to “Регионалната асоциация (Ландшафтсфербанд) на Вестфален – Липе”

 1. Yani Says:

  Здравейте приятели,

  Искам на кратко да ви съобщя, че през миналия месец осъществихме още една инициатива в духа на проекта „Ние за нас в Европа“, но в по-малки мащаби. Радваме се, че бяхме отразени в местните вестници няколко пъти.

  По тази причина една нова участничка написа информациа за една много известна Фирма, по-скоро Съюз, който ни позволи да организираме инициативата в неговата официална, главна сграда. След тази статия ще се постараем да публикуваме следващи интересни инфорамации за инициативата, а и да споделим идеи за следващи мероприятия.

  Надяваме се информацията да ви заинтересува. Приканвам ви ако имате въпроси и идеи за понататъшни начинания, да се свържете с мен, тъй като набирам нови идеи и съмишленици за подобни иновативни инициаторства.

  @ Диляне и Моника, ще се радвам, ако продължите в българската група на платформата weurope.mixxt.eu да комуникирате за развитието на българския блог. Така българските участници от миналата година ще имат възможността да четат вашите съобщения и ако желаят да се включат с техни идеи. Благодаря ви!

  Поздрави на всички!

  Яница


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: