За нас

В проекта „Ние за нас в Европа“ участват както младежи в равностойно, така и в неравностойно положение на възраст между 17 и 30 години от Германия и България (общо 14 души).

Представяне на немската група

Представяне на българската група

За нашата тренерка (coach)

За нашата мотивация


Представяне на немската група

Ние сме една неформална група от студенти и работещи в социалните служби, част от които с мигрантски произход (общо седем човека). Ние заедно споделяме представата за една обединена Европа, в която всички граждани и гражданки, независимо от своя произход, социално положение и т.н., използват своите таланти за благото на обществото.

В момента ние формираме един екип, в който всеки използва своите умения и опит. Тези познания произлизат от научни дискусии, от практическа работа в рамките на доброволната дейност в национални и международни проекти, както и от професионален опит в социалните учреждения като „Pflege- und Adoptiveltern in Münster“ e.V. (Сдружение на приемните и осиновителните семейства в Мюнстер), „Citizens of Europe“ e.V. (сдружение „Граждани на Европа“), „Ambulante Dienste“ e.V. (сдружение „Амбулантна Служба“) и др.

Допълнително задълбочихме нашите взаимно допълващи се познания чрез обучителни семинари, сертифицирани от Европейския Съюз в рамките на програмата „Младежта в действие“ (администрирана от Националната Агенция), които завършихме с придобиването на Youthpass. Бихме искали да приложим практически в международната младежка инициатива „Ние за нас в Европа“ нашият опит във връзка с разработването на младежки инициативи и срещи на младежта, както и относно методите на работа с основен фокус върху „Инклузивна Европа“. Стъпка по стъпка разработихме концепта за една транснационална младежка инициатива с цел насърчаване на социалната ангажираност като зародишна клетка за едно активно европейско гражданско съзнание. Ние се радваме да използваме натрупания си опит по време на международната младежка инициатива „Ние за нас в Европа“!

Ако желаете да разберете повече за съдържанието и методите на проекта, включването на участниците в работните фази и т.н., можете да посетите нашата информативна страница „Проект“>>>

Към началото на страницата>>>


Представяне на българската група

Седем младежи ще вземат участие в проекта „Ние за нас в Европа“ от името на Фондация „Огънят на Орфей“. Групата се състои от ученици, студенти и работещи в социалната сфера, като сред тях са и младежи в неравностойно положение (както с физически увреждания, така и от социално слаби семейства). Треньорката Евгения Тагарева (Фондация „Огънят на Орфей“) ще се погрижи, непълнолетните младежи с физически увреждания да бъдат включени подходящо в работата по време на проекта.

Българските участници се занимават вече дълго с идеята за инклузия и със социална ангажираност в рамките на различни организации в България, както например във фондациите „Огънят на Орфей“, „Подкрепа за реализация“ и др. Освен това те имат вече опит по национални и интернационални проекти.

Нашите различия и допирни точки във връзка със социалния прозход, опит и цели са основата и темата на нашата младежка инициатива „Ние за нас в Европа“! Взаимно споделеният ни опит, че можем ние да подобрим както нас самите, така и нашата социална среда, ще се превърне в личен и европейски опит!

Ако желаете да разберете повече за съдържанието и методите на проекта, включването на участниците в работните фази и т.н., можете да посетите нашата информативна страница „Проект“>>>

Към началото на страницата>>>


За тренерката Евгения Тагарева

Евгения Тагарева е музикален педагог с професионален опит от 1989 г. насам (от които повече от 10 години учител в средно училище).
Тя е член на народното читалище „Христо Г. Данов“ в Пловдив и изпълнителен директор на Фондация „Огънят на Орфей“. Тя е един от основателите, организаторите и от четири години директор на Международната лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей“. Освен това тя е инициатор, основател и член на журито на Националния литературен конкурс „Огънят на Орфей“ за деца и младежи до 25 години и е основател на школата за литература и изкуство „Делфина“ за млади литературни таланти. По този начин тя работи активно с деца и младежи от години и ги подкрепя в личния им растеж.

Евгения Тагарева ни подпомага през трите фази на международната младежка инициатива „Ние за нас в Европа“. Продължителният й опит в работата с деца и младежи (и с увреждания) е от голямо значение за нашата младежка инициатива.
Освен това отношенията между нея и непълнолетните участници (с увреждания) се базират на взаимно доверие благодарение на вече двугодишното им сътрудничество.
Работа й като тренерка (Coach) в младежката инициатива включва консултации по време на изпълнението на проекта и насърчаване на непълнолетните младежи (с увреждания) да участват активно във всички фази на проекта. По този начин се гарантира през цялото времетраене на проекта осъществяването на динамична комуникация, основана на доверие, и участниците могат да използват оптимално своите таланти, опит и идеи.

Към началото на страницата>>>


За нашата мотивация Wir für uns in Europa

♦ Ние подкрепяме млади хора, които с помощта на проекта „Ние за нас в Европа“ ще могат да преоткрият своите таланти, да развият идеите си за обществото, което искат да имат, и да постигнат обществените структури, които го позволяват.

♦ Допринасяме за развитието на европейско самосъзнание, както и за дейното участие на младежите в решаването на граждански и социални проблеми.

♦ Желаем все повече хора да участват активно в развитието на европейското гражданско общество.

Ако желаете да научите повече за проекта, методите, включването на участниците в отделните работни фази и т.н., можете да посетите страницата „Проект“>>>

Към началото на страницата>>>4 коментара to “За нас”

 1. sashokat Says:

  Здравейте, Любомир,

  Радвам се, че решихте да пишете тук. Проектът събира хора с цел да намерят общи решения и начини да се промени средата, в която всички живеем.
  Опитвам се да разбера положението, в което се намирате. Може би няма да успея напълно, защото не съм преживял това, което Вие сте.
  Но не съм съгласен с част от мнението Ви. АЗ също съм част от обществото, но не съм безразличен.
  Какво имате предвид под „да устонавоя своя социален статус“?
  С какво мога да Ви помогна? Приканвам Ви, както и Ани, да попълните въпросника, защото Вашите отговори биха ни дали ценна информация.
  Сърдечни поздрави!

  Александър

 2. Любомир Василев Says:

  Здравейте! Ще ви разкажа нещо: След тежка- трудова злополука (падане от 15 метра височина), станах човек с увреждане! . Но, сега след такъв период, успявам макар и по- малко да се самообслужвам. Преди около 10 месеца назад изкарах и завърших курс по- преквалификация за „Счетовдно дело“, владея горе- долу Английски език, имам завършен курс по- Word и Exel- програмите за компютър. И във вкъщи имам настолен компютър с интернет връка. И сега бих желал да изкарам един упреснителен курс по- Английски език и да изуча Испански език (че, към него имам „афенитет“)
  Но ви казах тези неща с оглед на това: Немога да намеря обяснение на това- как хората имаха съвест момче като мен в идеална работна възраст, да го оставят на произвола на съдбата (с пенсия от 180 лв) и никакъв страничен доход? Неспират на разни: Рецидивисти, Наркодилъри и Добре облечени бизнесмени (но, съмнителни) да им се възхищават, „свалят шапка“ и тн.! (Но, понеже не се знае аз до каква степен ще се възтановя ) бих желал, ако е възможно да направя така че да успея да установя своя социален статус. За да може да се чувствам независим и да знам че няма да съм в тежест на обществото (което за съжаление презира и отхвърля хората с увреждания)….

  И ако, получа възможност да говоря или изява пред по- голяма аудитория, дайте ми я на мен???
  Защото мога и искам да кажа такива неща- че и в „най- смелите“ си моменти човек неби бил способен!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Anni Says:

   Здравейте!
   Много благодаря за коментара!
   Ще се радвам да споделите Вашите мисли!
   В момента провеждаме интервюта в България и в Германия на тема: Как може да се постигне общество, в което хората с увреждания да бъдат приети като индивидуални личности, получаващи адекватна помощ и съответно възможности за водене на самостоятелен, самоопределен начин на живот?
   Допълнително скоро ще бъдат попълнени в България и в Германия анкетни карти с цел изследване на развитието на инклузия / включване на хора с увреждания като част от обществото от самото начало, както и участието на гражданите посредством социален ангажимент в този процес. Ако желаете, можете да се включите в попълването и раздаването на анкетните карти.
   Освен това ще се радвам, ако отговорите на следните въпроси:
   https://europajugendbg.wordpress.com/2010/06/25/vuprosi/comment-page-1/#comment-269
   Една дама, учителка в Германия, вече пенсионерка, преподава безплатно английски език онлайн. Ако желаете, мога да Ви дам нейните координати.
   Всичко най-добро!
   Със сърдечен поздрав:
   Ани Велкова


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: